SUTRA STIŽU PLANOVI

Blaženka Divjak o povratku u klupe: Djecu nitko neće tjerati u školu, roditelji će odlučiti

Glede mature, naglasila je kako će se polagati od 8. do 29. lipnja, pri čemu razmatraju kako maksimalno smanjiti njezinu provedbu.

12:41h
0
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin
Osnovna škola Braća Radić // Foto: Matija Gudlin

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u N1 Studiju kazala je kako se dio nastave na daljinu u Hrvatskoj odvija relativno dobro, no ništa ne može biti savršeno. Najavila je ujedno kako će sutra objaviti planove, odnosno buduće scenarije i kada će se koji odvijati.

– Djecu nitko neće tjerati u školu, roditelji će odlučiti. Nastava će za većinu učenika do kraja školske godine biti online, kao i dosad – rekla je B. Divjak.

Jasno je, što je i kazala, da se nastava neće održavati kao prije.

– Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu. Uzima se sve što je bilo u školi, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće. Nekad neuspjeh učenika nije rezultat neučenja nego situacije u roditeljskom domu. Toga trebamo biti svjesni. Treba reagirati, treba razgovarati. Učenik se ima kome obratiti ako postoji neki problem – govorila je ministrica.

Foto: Matija Gudlin
Blaženka Divjak // Foto: Matija Gudlin

Glede mature, naglasila je kako će se polagati od 8. do 29. lipnja, pri čemu razmatraju kako maksimalno smanjiti njezinu provedbu. Smatra kako pomicanje na kolovoz nema svrhe. Podsjetimo, pisali smo o tome kako su se na trenutnu situaciju priviknuli podravski maturanti. Tekst pročitajte ovdje.

Dakako, na drugačiji način funkcionira i visoko obrazovanje. Navela je kako su fakultetima poslali preporuke o ocjenjivanju, ali im ne mogu dati uputu kao školama zbog određene autonomije. Raspravljat će i, dodala je, o načinu obrane završnih i diplomskih radova.

čitam...