dan palčića

Blizanke Korina i Katja rođene su u 36. tjednu trudnoće, a danas su vesele i zdrave sedmogodišnjakinje

Govorili su mi da su jednako velike, pa me jako pogodilo kad sam čula da je jedna ipak nešto manja i slabija i mora u inkubator, ali srećom bile su dobro razvijene i drugih problema nisu imale, kaže mama Helena.

12:28h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas nosimo ljubičasto, svijetlimo ljubičasto i dižemo palac gore u znak podrške Palčićima i njihovim roditeljima.

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju kojim se javnost pokušava osvijestiti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

Među pet posto djece koja su prijevremeno došla na svijet su i Koprivničanke Korina i Katja. One su i prije planiranog roka upoznale svoje roditelje Helenu i Tomislava Sikingera. Rođene su 2013. godine i u veljači će proslaviti svoje osme rođendane. Mama Helena kaže kako su je s obzirom da je nosila blizance, u koprivničkoj Općoj bolnici gdje su pratili njenu blizanačku trudnoću, odmah upozorili da će vjerojatno roditi nešto ranije nego je to uobičajeno, u 40. tjednu trudnoće. Heleni su se tijekom 35. tjedna pojavili problemi s tlakom pa je odlukom liječnika porod obavljen ranije.

Korina i Katja u koprivničkom rodilištu Foto // Helena Sikinger

– Rođene su u 36. tjednu trudnoće. Korina je imala 2400 grama i 47 centimetara i s njom je bilo sve u redu, bila je dovoljna velika, dok je Katja bila teška 1800 grama i dugačka 44 centimetra te je odmah po porodu stavljena u inkubator. Tu je provaela 12 dana, sve dok nije nabrala dovoljnu težinu, ta dva kilograma, potrebna za otpust iz bolnice. Iako je bila u inkubatoru, svaka dva sata medicinske sestre su mi je donosile na hranjenje, no ona bi ubrzo zaspala, pa su je morali još dodatno dohranjivati. U bolnici smo nas tri provele ukupno 25 dana, a onda smo napokon mogle krenuti svojoj kući – priča mama Helena.

Njene su djevojčice rođene prerano, no bez ikakvih dodatnih zdravstvenih problema kakvi inače znaju pratiti prerano rođenu djecu.

– Osim početnih problema s težinom, sve ostalo je bilo normalno. Jedino što smo, kad su malo porasle, odradili preventivno vježbe razvojne gimnastike u koprivničkoj bolnici – prisjetila se mama te dodala kako joj je taj period oko samog poroda bio poprilično stresan jer joj nitko nije spomenuo da bi obadvije mogle završiti u inkubatoru.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Govorili su mi da su jednako velike, pa me jako pogodilo kad sam čula da je jedna ipak nešto manja i slabija i mora u inkubator, ali srećom bile su dobro razvijene i drugih problema nisu imale – kaže Helena.

Katja i Korina danas su učenice drugog razreda osnovne škole. Korina se piše za stariju sestru jer je i rođena šest minuta ranije.

– Katja je i danas za 3 centimetra niža i 600 grama lakša, nije ju nikad stigla, iako se, kad stanu jedna pored druge ta mala razlika gotovo i ne primjećuje, a dostigle su i svoje razredne vršnjake – veli ponosna i zadovoljna mama.

Vesele su i zaigrane djevojčice, vole čitati, učiti, igrati se s vršnjacima, a ono što im nikad ne nedostaje je društvo za igru jer imaju jedna drugu. Od malih nogu ih posebno veseli poziranje pred fotoaparatom pa su i pred objektiv našeg fotografa stale poput pravih profesionalki i snimanje odradile s puno strpljenja i bez prigovora.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Današnji je dan, 17. studeni prilika da javnost sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji. Širom svijeta, organiziraju se aktivnosti kojima je cilj podizanje svijesti u o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. Upravo će iz tog razloga zgrada koprivničke Vijećnice večeras od 17 sati biti obojena u ljubičasto, potvrdili su nam iz koprivničke gradske Uprave.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Sve bebe koja na svijet dođu prije 37. tjedna trudnoće smatraju se nedonošenim bebama.

Bebe Palčići imaju nižu porođajnu težinu, prvih se dana njeguju u inkubatorima sve dok ne mogu samostalno jesti, regulirati tjelesnu temperaturu i ne dosegnu dovoljnu težinu što može trajati i nekoliko mjeseci.

Prijevremeno rođene bebe mogu imati teškoće zbog nezrelosti svojih organa, a to je jedan od razloga zašto se bebe Palčići ubrajaju u neurorizičnu skupinu djece te češće podliježu različitim oštećenjima i bolestima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija