Iako je u današnje vrijeme poslovna klima za žene danas sve povoljnija, žene su u poslovnom svijetu često podcjenjivane od strane muškaraca te su na vodećim pozicijama ipak rijetkost.

Primjer takve samostalne i uspješne žene je Bojana Horvat (31), direktorica obiteljske tvrtke Solidus – Consulting iz Koprivnice, u kojoj radi sa suprugom Kristijanom Horvatom.

U našem nam je razgovoru otkrila koje su mane i prednosti biti sam svoj šef, kako usklađuje privatni i poslovni život, kako na nju gledaju klijenti i kakav je položaj žena u današnje vrijeme, kada govorimo o poslovnom svijetu.

– Radite za sebe. Kratko i jasno. Veći je užitak jer znaš da si ti doprinio razvoju tvrtke. Veći je i izazov, s druge strane. Vrijeme si organiziramo kako nam odgovara, a isto tako i puno putujemo, organiziramo sastanke, sklapamo poslove… S obzirom na to da sam dugi niz godina radila u banci, imam kontakata tako da je to dobra strana. No, mana je što nemate na koga drugoga računati, osim na sebe i to i izvan radnog vremena, za vrijeme praznika ili prigoda… Morate biti spremni javiti se bilo kad, u bilo koje vrijeme jer je to sada isključivo naša obaveza – priča nam B. Horvat.

Foto: Matija Gudlin
U slobodno vrijeme obožava čitati // Foto: Matija Gudlin

Poslovno savjetovanje za poduzetnike te fizičke osobe, pronalaženje najboljih rješenja za njih, njezin je zadatak. Tvrtku su otvorili prije godinu dana, a iza sebe Bojana ima 10 godina iskustva u bankarstvu.

– Volim raditi s ljudima, zaista. Na ovaj način zarađujem za život, ali opet, pomažem ljudima. Pronalazim najbolja rješenja za najpovoljniji kredit, mirovinsku štednju, osiguranje… Baš mi je gušt dok uspijem. Evo baš su mi prošla dva zahtjeva na kojima sam radila i za mene je to takva sreća, skoro kao što je za mojeg klijenta. Tada vidiš da se trud isplatio, klijent je sretan i to je to – kazala nam je B. Horvat.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Baš kao na poslu, Bojana i suprug Kristijan i kod kuće se savršeno nadopunjuju. Dok radno vrijeme završi, barem to službeno, jure po sina Mateja u vrtić, a onda jedva čekaju da dođu kući i ‘bace’ se na kuhanje ručka.

– Obožavamo kuhati i to nam je super. Vikendom, primjerice, kad nikuda ne idemo, onda najradije kuhamo. Volimo isprobavati nova jela i jako nam se sviđa kineska kuhinja. Puno se i družimo s našim susjedima s kojima se super slažemo. Nije samo posao, posao, posao. Nađemo vremena i za sebe. Inače, dok ulovim vremena, volim čitati, šetati… Ali ipak najviše volim vrijeme provoditi sa sinom i suprugom – kaže nam.

Foto: Matija Gudlin
Solidus – Consulting tvrtka je koju je pokrenula sa suprugom Kristijanom Horvatom // Foto: Matija Gudlin

Na poslu nije osjetila da bi je netko zato što je žena omalovažavao, ali bilo je prilika kada su njezine mogućnosti bile podcijenjene.

– Ne mogu reći da imam negativnih iskustva, ali malo ipak ponekad malo osjetim nepovjerenje. U smislu da meni vjeruju 90 posto, a onda je Kristijan tu sa svojih 10 posto. No, kada su žene klijenti u pitanju, mogu se često poistovjetiti s njima, problemima i steknem to povjerenje bez problema – priča nam.

Ima klijenata koji kada dođu u ured i pitaju za šefa, a pritom ni ne pomisle da s njim, odnosno s njom, razgovaraju.

Foto: Matija Gudlin
Uvijek nađe vremena i za kućanske poslove // Foto: Matija Gudlin

– Onda kada kažem da sam direktorica, onda se ispričavaju. Ako smo oboje u uredu, ipak će prije prići Kristijanu nego meni. Za mene prije misle da sam tajnica. Još uvijek eto, živimo u takvom društvu u kojem nije prihvatljivo da žena bude ne nekoj visokoj poziciji, o kojem god da radnom mjestu pričamo. Pomaka ima, ali treba još na tome raditi. Kad već o tome govorimo, ma budimo realni koliko samo ima tatinih sinova koji su na nekim pozicijama samo zato što su to što jesu, a o poslu nemaju blage veze – ističe B. Horvat.

No na kraju, za nju je to još uvijek samo titula jer kako nam kaže, ona je prije svega žena, majka i supruga.

Foto: Matija Gudlin
Obožava kuhati // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...