10.7 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjeti liječnika

Bol u donjem dijelu trbuha kod muškaraca
B

Simptomi vezani uz bolna stanja donjeg trbuha najčešće ne prolaze sama, stoga je važno provesti dijagnostički postupak i pravodobno započeti liječenje.

Ne propustite

“Sreća je odsutnost bola” (BARUCH DE SPINOZA)

U jednom od ranijih napisa naveli smo većinu mogućih uzroka bolova u zdjelici, gdje tegobe mogu potjecati od promjena na nekoliko različitih sustava: mokraćni, reproduktivni, probavni i koštano-mišićni. Često promjene na različitim organskim sustavima mogu dati iste ili slične simptome, što u znatnoj mjeri otežava dijagnostiku. Već smo istakli da postoje određene osobitosti vezane uz spol i dob bolesnika. U dijagnostičkom smislu postoji razlika kod mlađih muškaraca i onih starijih od 50 godina. Simptomi vezani uz bolna stanja donjeg trbuha najčešće ne prolaze sama, stoga je važno provesti dijagnostički postupak i pravodobno započeti liječenje. Osnovna dijagnostička obrada uključuje pregled liječnika obiteljske medicine te osnovne pretrage krvi i mokraće.

Bolovi u srednjem donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti upućuju na upalu mokraćnog mjehura ili upalu prostate. Kad je u pitanju prostata, ti se bolovi mogu širiti u područje završnog debelog crijeva. Upalne promjene prostate najčešće su u mlađih muškaraca. Treba znati da se kronična upala prostate dugotrajno i teško liječi.

Bol u donjem trbuhu

Bol iznad stidne kosti praćena učestalim mokrenjem smanjenog mlaza, osobito noću posljedica je povećane prostate i javlja se kod muškaraca starijih od 50 godina. Tipičan znak je učestali nagon na mokrenje i mala vremenska „zadrška“ prije početka mokrenja. Samo povećanje prostate može biti dobroćudno, ali nažalost i zloćudno. U pravilu treba učiniti dijagnostičku pretragu PSA (prostatični specifični antigen) čije povišene vrijednosti upućuju na upalu ili početne zloćudne promjene u prostati. Uz nalaz PSA treba učiniti i ultrazvučni pregled prostate.

I mlađi muškarci mogu imati povećanu prostatu, ali je ona najčešće uzrokovana upalom. Ti pacijenti obično rade na hladnim mjestima (otvoreni ili negrijani prostori zimi), proizvodni pogoni hrane s dodatnim hlađenjem (klaonice, hladnjače, itd.).

Bolovi kod muškaraca na desnoj strani donjeg dijela trbuha mogu biti posljedica bolesti mokraćovoda (upala ili kamenci), refleksne boli iz desnog bubrega, upale slijepog crijeva (crvuljka) ili tumorske promjene u debelom crijevu. Bol u preponi može potjecati i od kuka, ili je moguće da se radi o herniji (bruhu, kili). To se može vrlo lako potvrditi ili isključiti pažljivim kliničkim pregledom.

Bol u donjem trbuhu

Uvijek treba respektirati bol u području testisa (sjemenika). Bol tupog karaktera i stalna najčešće je povezana s povećanjem testisa. Ultrazvučni pregled utvrdit će da li se radi o hidrokeli (nakupljanje tekućine u ovojnici testisa), varikokeli (proširenje venskog spleta u mošnji) ili tumoru. Nažalost u dobi u dobi od 15 do 35 godina tumor testisa je najčešće zloćudan. Iznenadna, jaka bol u području testisa koja se javlja pri fizičkom naporu ili sportskim aktivnostima upućuje na torziju testisa (uvrtanje testisa oko vlastite osi). Stanje traži hitni odlazak urologu koji će riješiti problem ručnim odvrnućem testisa. U protivnom potreban je operativni zahvat.

I na kraju, savjet muškarcima koji nemaju nikakve tegobe sa strane prostate. Unatoč tome, ako su u dobi oko pedesete godine, trebaju svakako učiniti urogenitalni pregled, nakon kojeg će liječnik odlučiti o daljnjoj dijagnostici i eventualnom liječenju.

Dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

LOŠA KUPNJA

Na prezentaciji nabrkali baku (76) da kupi prekrivač za 200 eura, nikad joj ga nisu isporučili

Na nečiju podlu priču nasjela je 76-godišnja gospođa koja je poželjela ove zime grijati se s novim pokrivačem, a...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti