Savjeti liječnika

Bol u donjem dijelu trbuha kod žena

Bolovi mogu potjecati i od upale unutrašnjosti rodnice i maternice, koje se mogu javiti u svakoj dobi, a osobito u mlađoj. Najčešći uzročnici tih upala su trihomonas, klamidija i ureaplazma.

11:39h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

U prošlom napisu naveli smo uzroke bolova u donjem dijelu trbuha u muškaraca. Naravno da je praktički sve identično i kod žena što se tiče probavnog, koštano-mišićnog i mokraćnog sustava, ali postoje znatne razlike u odnosu na reproduktivni sustav.

Kako smo najviše prostora posvetili urogentalnom sustavu kod muškaraca i to prostati, sada nešto više o ostalim uzrocima. Podsjećamo još jednom da promjene na različitim organskim sustavima često mogu dati slične ili čak iste simptome, što dodatno otežava dijagnostiku. Dijagnostička obrada uključuje pregled liječnika obiteljske medicine te osnovne laboratorijske pretrage i ultrazvučnu obradu, a po potrebi i specijalistički pregled.

Bolovi u srednjem donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti upućuju na upalu mokraćnog mjehura. Kod žena u premenopauzi i menopauzi bolove u donjem trbuhu može pratiti inkontinencija – “bježanje mokraće”. Razlog mokrenju kod kašljanja, kihanja i dizanja težeg tereta najčešće uzrokuje spuštena maternica i mokraćni mjehur.

Bolovi u donjem trbuhu mogu biti i posljedica opstipacije, a kod djevojaka mogu se javiti predmenstrualni bolovi, zbog još nedovoljno razvijene maternice. Bolovi mogu potjecati i od upale unutrašnjosti rodnice i maternice, koje se mogu javiti u svakoj dobi, a osobito u mlađoj. Najčešći uzročnici tih upala su trihomonas, klamidija i ureaplazma.

Bolovi u desnom donjem trbuhu mogu imati uzrok u moraćnom sustavu (bubreg, desni mokraćovod), probavnom (debelo crijevo – ascendentni kolon, “slijepo crijevo”) i ženskom genitalnom sustavu.

Urolitijaza (kamenci u bubregu i/ili mokraćovodu relativno su čest uzrok bolova. Riječ je o jednoj od najjačih boli. Uzrok pojavi kamenaca je pijenje “tvrde” vode za piće ili premalo uzimanje tekućine, čemu su sklonije žene. Dnevno bi trebalo popiti oko 2 l tekućine. Upalu bubrega osim jače boli na jednoj strani, prati povišena temperatura, tresavica i zimica. Upalu “slijepog crijeva” karakterizira u početku intermitentna bol, koja kasnije postaje mukla i kontinuirana te rastućeg intenziteta. Trajanje je akutno, a dodatni simptomi još su mučnina, povraćanje i gubitak apetita.

U desnom, kao i lijevom donjem trbuhu bolovi se mogu javljati i zbog hernije (bruha, kile). Bolovi se mogu javiti i zbog divertikulitisa – upale malih vrećica crijevne sluznice. Tome su sklonije osobe koje pate od opstipacije, kao posljedice primarno nedovoljnog unosa voća i povrća. Obično se radi o grčevitim bolovima, osobito nakon jela koji se spontano smire pa zatim ponovno jave. Često se javljaju prije pražnjenja crijeva, da bi prestali po pražnjenju.

Što se tiče jajnika, upale ili tumori također mogu biti praćeni slabijim ili jačim bolovima. Ciste najčešće ne prave većih problema i otkrivaju se tek pri ultrazvučnom pregledu. Što se tumora tiče, smetnje su većinom neodređene, poput mukle boli, nadutosti te slabosti i gubitka apetita. Što se dijagnostike tiče, na raspolaganju su vaginalni ultrazvuk, color dopler i tumorski biljezi. Unatoč tome, tumori jajnika relativno se kasno otkrivaju.

Bol može biti i refleksna zbog degenerativnih promjena na donjem dijelu kralježnice ili pak poticati od kuka.

Bolovi u lijevom donjem trbuhu jednako kao i u desnom, uključuju mokraćni sustav (mjehur i lijevi mokraćovod) i probavni sustav (descendentni i sigmoidni kolon), odnosno sve bolesti i stanja, već spomenuta vezana uz ove sustave.

I na kraju respektirajte uvijek bol u donjem dijelu trbuha i ako spontano ne prođe, savjetujte se sa svojim liječnikom. Neovisno o bolovima svaka bi žena trebala barem jednom godišnje obaviti ginekološki pregled.

čitam...