-1.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjeti liječnika

Bol u prsištu
B

Bol u prsima ima vrlo mnogo uzroka i izuzetno je važno razlikovati porijeklo boli u prsištu, ne samo s dijagnostičkog već i terapijskog gledišta.

Ne propustite

Bol u prsištu relativno je čest razlog odlaska liječniku i uz bol u trbuhu najčešći je razlog za hitan odlazak liječniku. Neki od uzroka ovih bolova su banalni i bezopasni i najčešće spontano prolaze.

- Oglas -

Ipak, bol u prsima u pravilu dovodi do uznemirenosti pacijenta, izaziva strah i nelagodu, jer se bol najčešće pripisuje srcu (angina pectoris ili srčani infarkt). Srećom, uzrok bolovima u prsima nije tako često srčanog porijekla.

Bol u prsima ima vrlo mnogo uzroka i izuzetno je važno razlikovati porijeklo boli u prsištu, ne samo s dijagnostičkog već i terapijskog gledišta. Bilo koji dio prsišta (grudnog koša) može prouzročiti bol srca, pluća, jednjaka, mišića, dojki, zglobova, kosti, kože.

 

- Oglas -

Uzroci bolova u prsima mogu biti:
1. NEURO-MIŠIĆNO-KOŠTANI: povrede vratne ili grudne kralježnice, bolni prsni mišići, afekcija sternokostalnih pripoja (spojevi rebara za prsnu kost), degenerativne promjene donje vratne i srednje-gornje grudne kralježnice, interkostalne neuralgije,…

2. KARDIO-VASKULARNI: koronarna bolest (angina pectoris, srčani infarkt) , perikarditis (upala srčane ovojnice), ..

3. GASTROINTESTINALNI: spazam (grč) jednjaka, gastro-ezofagealni refluks (vraćanje sadržaja iz želuca), ulkusna bolest,…

4. NEURO-MIŠIĆNO-KOŠTANI: povrede vratne ili grudne kralježnice, bolni prsni mišići, afekcija sternokostalnih pripoja (spojevi rebara za prsnu kost),degenerativne promjene donje vratne i gornje grudne kralježnice, upala međurebranih mišića, interkostalne neuralgije,…

5. PSIHOGENI: anksioznost, depresija, …..
6. PLUĆNI: plućna embolija i infarkt, upala pluća i poplućnice ….
7. BOLESTI DOJKE:upale, tumori,..

Bol u prsima kojoj su uzrok sužene krvne žile srca i posljedična smanjena opskrba srčanog mišića javlja se iza prsne kosti ili s lijeve strane prsišta. Kod srčanog infarkta to je nagla intenzivna bol, pritiskajuća ili stežuća.

Bol je posljedica potpunog začepljenja jedne od srčanih arterija i posljedičnog prekida dotoka krvi i kisika u srčani mišić. Traje preko 20 minuta, a praćena je preznojavanjem, nedostatkom zraka, i ubrzanim disanjem. Sumnja na srčani infarkt traži hitan odlazak liječniku. Mogućnosti i uspješnost liječenja to su veće ukoliko tegobe kraće traju.

Kod angine pectoris, uzrok boli je suženje srčanih arterija. Bol se javlja u obliku stezanja iza grudne kosti uz osjećaj pritiska ili tereta. Rijetko traje kraće od minute ili duže od 20 minuta. Obično se javlja tijekom fizičkog napora. Bol se može širiti u vrat, lijevo rame i lijevu ruku. Smiruje se već nakon pet minuta po prestanku svih aktivnosti, ili uzimanjem pod jezik lijekova iz grupe nitrospojeva (nitroglicerin).

Bol vertebralnog podrijetla (promjene kralježnice) blažeg je intenziteta u odnosu na anginoznu bol. Često ovisi o o položaju tijela i statičko-dinamičkom opterećenju kralježnice (nefiziološki položaji tijekom obavljanja posla, duže sjedenje, dizanje tereta, rad za računalom, itd.).

Mišićna bol može biti vrlo intenzivna, pojačava se tijekom disanja, kašlja, pokreta i tjelesnog naprezanja. Kod boli porijeklom iz probavnog sustava, najčešći uzrok je gastroezofagealni refluks (upala jednjaka zbog vraćanja kiseline iz želuca) ili želučana hernija. Bol je locirana iza donjeg dijela prsne kosti, a može se širiti sve do grla.

Zaključno bol u prsima važan je i relativno čest simptom. Najvažnije je isključiti srčano porijeklo, jer to zahtjeva hitnu i neodgodivu liječničku intervenciju.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar, Tel.048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prekršitelji

Rekorder vikenda ponovno gazio pedale, uhvatili ga s više od dva promila, najbrži vozač naletio na kameru jureći 50 km/h više od dozvoljenog

Već po običaju, policija je tijekom vikenda pojačano nadzirala promet i pritom sankcionirala 119 prometnih prekršaja. Po običaju, prednjače...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti