16.3 C
Koprivnica
Petak, 29. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POZNATI I DALJE OD HEREŠINA

Bore se s glodavcima i koronom, no OPG Popović i dalje stoji, njihovo povrće kupuje sve više Koprivničanaca
B

Dio polja na kojemu se nalazilo propalo korjenasto povrće zasad će ostati prazno, no Popović se ne žale previše. Odlučili su se okrenuti onome što je uspjelo i izvući iz svega najviše i najbolje što mogu.

Ne propustite

Obitelj Popović poljoprivredom se počela baviti početkom sedamdesetih, gospođa Anka je već 1974. godine prodavala povrće na koprivničkoj tržnici. Danas se mogu ponositi s proizvodnjom raznog povrća na više hektara zemlje.

OPG Mijo Popović nalazi se u Herešinu, a 20 godina nakon što su se počeli baviti poljoprivredom, odlučili su napraviti i svoj prvi plastenik. U to vrijeme planirali su puno toga, no kako kaže vlasnik Mijo, radne snage ni tada nije bilo i danas su “tu gdje jesu”. A gdje su točno, odgovoriti nije teško, s obzirom na činjenicu da im posao ide, čak i u ovo vrijeme pandemije. Dobar glas daleko se čuje, a za dobrim proizvodom mnogi tragaju.

Mrkva, peršin, celer, pastrnjak, paradajz, paprike, krastavci, luk, poriluk, salate, cikla, rikola, blitva, špinat, grah, krumpiri… Popis je predugačak, ali ovako na prvu je ujedno i predivan jer nema toga što ne bi mogli kupiti kod Popovića.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nažalost, dio poljoprivrednih proizvoda uništen je zbog blage zime koja je iza nas, štetu Popovići procjenjuju na nekoliko tisuća kuna, no to ih nije pokolebalo, baš suprotno, nastavili su raditi i dalje i gledaju u budućnost.

– Blaga je zima iza nas, nije bilo mraza, ma ni kiše kako se spada, a to pogoduje glodavcima koji su se itekako razmnožili. Miševi, vulharice, a ima ih svakakvih vrsta, napravili su svakakvu štetu na korjenastom povrću, ne biraju – govori nam Mijo Popović.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Da stvar bude gora, nakon zime došla je sljedeća nevolja, koronavirus. Budući da su i on i žena zakoračili u osmo desetljeće, odlučili su već i prije samog zatvaranja tržnica, prestati odlaziti na nju, čisto da bi se zaštitili.

– Nismo to birali, nismo zazivali, a svi se borimo protiv njega. Bili smo kod kuće, i lagano postajali nervozni i onda je Anki pala na pamet ideja da svoje proizvode stavimo na internet, a unuka nam je pomogla u tome – kratko je rekao Mijo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

I tako je sve krenulo. Iz dana u dan sve je više ljudi dolazilo u dvorište obitelji Popović i srećom prodaja se nastavila. Nakon što je pokrenut online Koprivnički plac, odlučili su i tamo ponuditi svoje usluge, iako su, kako smo već i rekli, i prije njega “došli u online svijet”.

Postavili smo dodatnu ogradu, stavili natpis s uputama i mjerama kojih se kupci trebaju pridržavati, a ispred ograde je stol na kojem se nalazi kutija s naručenim proizvodima – objašnjava Mijo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Princip je jednostavan, pozivom, a kasnije SMS-om na broj snahe Verice (098/901-3132) koja im pomaže u svemu oko poljoprivrede, napravite narudžbu, a zatim čekate da Verica sve lijepo očisti, opere i pripremi te u određeni termin preuzimanja narudžbe dođete u dvorište ove obitelji iz Herešina, uzmete svoju kutiju proizvoda, platite i s time ste se, što se povrća tiče, riješili nabavke u doslovno 2 minute. Možda čak i manje, a ponekad i malo više, ako se na sigurnoj udaljenosti i preko ograde izmijeni koja riječ. Osmijeh, onaj vidljiv se trenutno ne može izmijeniti jer ga preko maske ne vidite, ali zato onaj glasan i od srca možete čuti!

Mijo je zadovoljan jer vidi nova lica, većinom mlada.

– Naši stari kupci i dalje dolaze, a ima dosta i onih novih. To nas veseli jako. Ljudi dolaze. Uglavnom, mogu vam reći da smo riješili sve što smo imali za riješiti. Pogotovo sad za vrijeme Uskrsa – kaže Mijo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ovakav princip prodaje im se sviđa, ali ima i malih mana. Na tržnici rade do podne i nakon toga s poslom prodaje završavaju, no sada princip rada nije takav. Ljudi znaju dolaziti i kasnije. No, ipak, priča nam Mijo, ne žure se vratiti na koprivnički plac. Točnije, “kad ćemo se vratiti sad vam zapravo ne znam reći, vidjet ćemo kad će popustiti koronavirus”, reče nam Mijo.

Ljudi koji dolaze po povrće, govore nam naši domaćini, maksimalno se drže mjera, dođu, uzmu povrće, plate i odu.

– Zadovoljni smo jer nam sve što smo proizveli nije propalo, riješili smo sve i to je najbitnije – govori Mijo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dio polja na kojemu se nalazilo propalo korjenasto povrće zasad će ostati prazno, no Popović se ne žale previše. Odlučili su se okrenuti onome što je uspjelo i izvući iz svega najviše i najbolje što mogu.

– Sjeme je skupo, mi smo stari. Ima tu puno posla. Nek se i zemlja malo odmara. Zaslužila je – zaključuje Mijo Popović.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poslovni potezi

VELIKA AKVIZICIJA Podravka među favoritima za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenove

Podravka je među favoritima za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, nakon završetka dubinskog snimanja bit će...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×