Projekcija filma

Boris Braun (95) u filmu se vraća u vrijeme svog odrastanja

13:38h
0
Projekcija filma Životni put Borisa Brauna // Foto: Djurdjevac.hr

Jedini od članova obitelji koji je preživio Auschwitz-Birkenau i Buchenwald je, vitalan 95-godišnjak Boris Braun, koji je kroz svoju priču i sjećanja vratio sve prisutne u vrijeme svog odrastanja i mladosti te ih vodio kroz autentične lokacije.

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici održana je projekcija filma Životni put Borisa Brauna u produkciji Muzeja Grada Đurđevca.

Autorica projekta je ravnateljica Muzeja grada Đurđevca, viša kustosica, Edita Janković Hapavel, a kamerman i montažer je Žarko Nikin. Publici su se uz njih obratili, ispred suorganizatora projekcije, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kustos projekcije u Koprivnici Dražen Ernečić, a ispred židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin. Projekciji je nazočio Mario Braun, jedan od sinova Borisa Brauna.

Židovska obitelj Braun bila je značajna za razvoj gospodarstva Đurđevca kao i za sam grad u kojem su imali paromlin. Obitelj je bila socijalno osviještena te su pomagali najsiromašnijoj djeci. Uz mlinarstvo ulagali su u uljarstvo, elektrifikaciju, zlatarstvo i rudarstvo. Njihovom inicijativom, kao najvećim dioničarom u proizvodnji ulja, započela je izgradnja velikog proizvodnoga pogona na mjestu današnje Podravke u Koprivnici. Nažalost, ratni vihor nije poštedio ni obitelj Braun.

Jedini od članova obitelji koji je preživio Auschwitz-Birkenau i Buchenwald je, vitalan 95-godišnjak Boris Braun, koji je kroz svoju priču i sjećanja vratio sve prisutne u vrijeme svog odrastanja i mladosti te ih vodio kroz autentične lokacije. Od 1000 zatočenika, žena, djece i muškaraca poslanih iz Zagreba za Auschwitz-Birkenau, ubijeno je u plinskim komorama odmah 950, dok su ostali umirali mjesecima. Oslobođenje je dočekao u Buchenwaldu. Iz “zagrebačkog” transporta preživjelo je četvero osoba, a jedan od njih je i Boris.

čitam...
Loading...