Gostovanje na Kampusu

Boris Kovaček: Počeo sam kao event manager, danas to izumire i sad sam projekt manager, što možda za nekoliko godina, također, neće postojati

16:30h
0
Boris Kovaček // Foto: Matija Gudlin

Na primjeru Weekend Media Festivala koji postoji već devet godina, po fazama je opisao projektnu organizaciju, ali i teoretski potkrijepio što projekt zapravo je. Ispričao je i zašto popularni Terraneo nije zaživio.

Na koprivničkom Sveučilištu Sjever, sebe i svoj rad predstavio je Boris Kovaček, direktor agencije Pepermint, jedan od pokretača Weekend Media Festivala, projekt manager na festivalu Terraneo, Svjetskom prvenstvu u rukometu i mnogim drugima. Sada je i direktor Fun Parka Mirnovec, prvog zabavnog parka u Hrvatskoj koji će se otvoriti sredinom iduće godine.

Gostujući predavač pričao je studentima tko je to projekt manager, prezentirao svoje projekte, ispričao kako nastaju, odakle ideje za njih i što je potrebno da bi projekt uspio. Na primjeru Weekend Media Festivala koji postoji već devet godina, po fazama je opisao projektnu organizaciju, ali i teoretski potkrijepio što projekt zapravo je.

Također, ispričao je zašto popularni Terraneo nije zaživio.

– Radili smo događaj prvotno namijenjen svjetskom tržištu, a za hrvatsko tržište odnosno u skladu s mogućnostima i džepom hrvatske publike. Konkretno, imali smo cijene ulaznica i pića preniske za europsko tržište, a preskupe za Hrvate. Završili smo kao netko tko radi tulum za rođendan, za svoje prijatelje. Bez obzira na to što je događanje bilo super, poslije ti ostane samo prljav stan i ništa u džepu – objasnio je Kovaček te najavio novu veliku atrakciju u Biogradu na moru.

Gostujući predavač napunio je dvoranu // Foto: Matija Gudlin
Gostujući predavač napunio je dvoranu // Foto: Matija Gudlin

Radi se o velikom zabavnom parku koji će se sastojati od tri tematska dijela – Piratskog grada, Divljeg zapada te Space dijela koji će sadržavati kolo visine 30 metara, a iz kojeg će pucati pogled na Jadran.

– Cilj nam je brojka od 20.000 posjeta godišnje, organizirat ćemo evente i vatromete, posluživati tematsku hranu, a jedan će se dio moći iznajmljivati za vjenčanja i slična događanja – planovi su ovog producenta događanja.

Studentima je poručio da je ono što oni danas imaju, a njegova generacija nije imala, konkurencija cijelog svijeta. Uz činjenicu da smo sad dio Europske unije, dodao je kako u nju samo iz Indije godišnje pristigne milijun odličnih studenata.

– Međutim, koliko je to problem, toliko je i prednost, jer sad možemo i sami konkurirati na drugim tržištima. Jedan takav primjer je projekt koji smo radili u Omanu, gdje smo osvojili međunarodni tender među konkurencijom iz Kine, Engleske i Francuza iz Dubaija – rekao je za početak Kovaček i nadodao da, iako je bitno odakle dolaziš, mi danas više ne živimo samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu.

Spomenuo je simptomatični problem našeg cjelokupnog društva, a to je nedostatak samopouzdanja i rekao da moramo naučiti cijeniti što imamo.

Kovaček je prenio svoje znanje koprivničkim studentima // Foto: Matija Gudlin
Kovaček je prenio svoje znanje koprivničkim studentima // Foto: Matija Gudlin

– Imamo prekrasnu i sigurnu zemlju, more, kulturu, ali što mi kao društvo dajemo i kako konkuriramo u svijetu gdje je sve dostupno? Na površinu izlaze uglavnom ružne priče, jer je njih navodno lakše prodati, dok lijepe nitko ne želi čitati, u što ja ne vjerujem – rekao je Kovaček i za primjer naveo Kampus koji je u nekoliko godina izrastao iz stare vojarne.

Zbog 500 studenata ovdje rade pizzerije, knjižnice i kafići te se nešto pozitivno događa. Ne sjećam se da sam na dnevniku vidio prilog o tome kako ovo lijepo izgleda, ali sam vidio kako je netko nekoga prevario i slično – tvrdi Kovaček.

Kao još jedan od problema naše zemlje, naveo je nedostatak dobrih menadžera.

– U turizmu kao našoj najjačoj grani, dobri potezi koji su odjeknuli najčešće su privatne inicijative dobrih menadžera, dok većinom, ono što nam je dano nije baš tako. Uzmite za primjer Zrče i naše festivale po kojima smo poznati u cijelom svijetu, zahvaljujući kojima postoji brend Croatian Festivals – naveo je Kovaček ove primjere kao produkt nečijeg entuzijazma i truda te kao suprotnost tome daje primjer blagodati Hvara koje strateški nisu dobro iskorištene.

– Za razliku od onoga što je predstavljao prije deset godina, ondje danas, umjesto pet vrhunskih restorana, niču pekare i dućani te na rivi imaju publiku koja pije pivo – riječi su stručnjaka.

Na upit o manjkavosti obrazovnog sustava, nedostatku prakse i/ili znanja te što i kako dalje do posla i uspjeha, Kovaček je dao vrlo jednostavnu formulu.

Projekt manager držao je pažnju više od dva sata // Foto: Matija Gudlin
Projekt manager držao je pažnju više od dva sata // Foto: Matija Gudlin

– I sam sam završio fakultet s kojega nisam ponio neko znanje i nisam bio zadovoljan onime što mi je dao. Međutim, ja sam se snalazio. A kad imaš znanje, nadalje ovisi isključivo o tebi kako ćeš ga upotrijebiti. To te neće naučiti fakultet – objasnio je predavač i rekao kako je najlakše uvijek kriviti nekoga drugog.

Rekao je da je današnji pogled na obrazovanje neispravan, jer se smatra da bi s izlaskom s fakulteta student trebao biti gotov čovjek.

– Danas stvorena radna mjesta, za pet godina možda više neće ni postojati. Ja sam počeo kao event manager, za što u to vrijeme nije postojala ni škola, da bi danas taj posao već bio na izumiranju, jer više ne postoje klijenti koji će naručivati da mu vi organizirate događaj. Danas su u igri producenti odnosno projektni menadžeri – objasnio je Kovaček, rekavši kako zbog takvih turbulentnih promjena na tržištu rada, danas više ne stoji pravilo da sa završetkom fakulteta, automatizmom nalazite posao u struci.

Da bi naučio kako biti dobar producent, osim onog osnovnog, moraš naučiti koje se tehnologije u području danas koriste, kako izgleda svjetsko tržište i koja su dostignuća vani – zaključio je Kovaček i dodao kako pojam cjeloživotno učenje nije isprazna floskula, nego uistinu iz svega što vidimo i pročitamo moramo učiti, te rekao da svatko mora tražiti i iskoristiti svoju priliku.

čitam...