Borisu Grüngoldu ipak ne ide Nagrada za životno djelo

16:45h
0
Koprivnički vijećnici su prihvatili prijedlog da Boris Grüngold ipak ne dobije nagradu za životno djelo. Snimio: Marijan Sušenj

Iako je odluka već bila donesena, Boris Grüngold, direktor građevinske tvrtke Tehnika, ipak neće dobiti Nagradu za životno djelo.

Najveće priznanje Grada Grüngold je trebao dobiti zbog iznimnog doprinosa u razvoju malog poduzetništva u Koprivnici, no tomu se u ime kluba vijećnika SDP-a usprotivio predsjednik tog tijela Dragutin Jeđud.

– To je prevažna nagrada da bi ju dobio Boris Grüngold, jer još uvijek može jako puno dati Koprivnici, a i premlad je i zato tražimo da se taj prijedlog povuče – kratko je Jeđud obrazložio traženje SDP-ovaca.

Odbor za dodjelu javnih priznanja je udovoljio tom traženju, pa to priznanje ove godine nitko neće dobiti, rekao je predsjednik tog tijela i gradonačelnik Zvonimir Mršić:

– Nagradu ne dajemo pod svaku cijenu i svake godine, pa smo, obzirom na ovakav rasplet situacije, odlučili da ni 2009. Nagradu za životno djelo ne dodijelimo. Umjesto toga, Boris Grüngold će dobiti Medalju Grada Koprivnice.

Tom je odlukom Grüngold ostao uskraćen i za 30 tisuća kuna, jer Nagradu za životno djelo prati 50 tisuća kuna «težak» ček, a uz Medalju Grada Koprivnice ide 20 tisuća kuna. Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Stanislav Biondić se slaže da je Grüngold premlad za to priznanje i da joj treba prethoditi Medalja grada, kao što je to i inače slučaj, no ipak je glasovao za poništenu odluku:

– Boris Grüngold i ja smo vjenčani kumovi i prijatleji i zato sam želio da dobije Nagradu za životno djelo, no ako ne ove onda će ju dobiti za par godina.

Gradski vijećnici su prihvatili prijedloge Odbora za dodjelu javnih priznanja da osim Grügolda Medalju Grada Koprivnice dobije i Barica Đureta za osobiti doprinos humanitarnom i volonterskom radu, Davor Pavuna za promicanje znanosti i obrazovanja te afirmaciju Koprivnice te Milenko Cvitković, Darko Fajdić, Zvonko Jambor, Marijan Korenjak, Josip Kuhar, Stjepan Lončar i Vladimir Pavlic jer su 100 i više darivali krv. Plaketu Grada Koprivnice dobit će tvrtke ABM i Hartmann te odsjek kardiologije koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, Radio Drava i Žuti dućan-Galerija S.

Osim za životno djelo, ove godine neće biti ni proglašenja počasnog građanina Koprivnice.