odgađaju se slavlja Prve svete pričesti i Svete potvrde

Bozanić dao upute vjernicima za Uskrs: Odgađaju se procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti

Poručio je svećenicima i vjernicima da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika.

15:46h
0
Ilustracija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas pastoralne smjernice o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu, slavljima sakramenata Svete potvrde i Prve svete pričesti te o drugim pastoralnim pitanjima, piše HINA.

Istaknuo je kako posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju obreda te je podsjetio kako je o nekima koja se tiču Svetoga trodnevlja upute donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

– Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija – istaknuo je i pozvao župnike da obavijeste svoje vjernike kada će biti ta slavlja kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi.

Kao i za ostala liturgijska slavlja, naglasio je, trebat će se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora.

– Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te s pomoću elektroničkih priloga – dodao je.

Poručio je kako za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dopuštenim brojem nazočnih vjernika.

– Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja – rekao je nadbiskup Bozanić i dodao da se pri blagoslovu ne koristi blagoslovljena voda.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se zbog posljedica potresa odgađa Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prijepodne, pa će se dan i mjesto naknadno odrediti.

– U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu – izvijestio je kardinal i dodao kako se na kraju toga slavlja ispušta i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Svećenici na župama, istaknuo je, mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.

Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti, poručio je, u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se

– Ti se obredni oblici mogu eventualno prebaciti na neke druge prikladne dane, kao što su blagdan Uzvišenja Svetoga križa (14. rujna) ili slavlje Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna) – predložio je zagrebački nadbiskup.

Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne, podsjetio je nadbiskup Bozanić i dodao kako će se Zagrebačkoj nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv: Za pogođene u vrijeme pandemije.

Poručio je kako treba pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina nazočnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od Križa te kleknu ili se naklone, a Križ se ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

Uskrs – odgađaju se slavlja Prve svete pričesti i Svete potvrde

– U slavlju Vazmenoga bdijenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija – istaknuo je nadbiskup Bozanić i dodao kako se na početku zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev.

U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja i nema blagoslova krsne vode, napomenuo je.

– Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve – istaknuo je i dodao kako se pritom također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom jer je dovoljna molitva i znamenovanje križem.

Odgađaju se sva najavljena slavlja Prve svete pričesti u župama i sakrament Svete potvrde jer ih, naglasio je, u nastalim okolnostima nije moguće organizirati.

– Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem – poručio je nadbiskup Bozanić i dodao kako se roditeljima, djedovima i bakama pruža mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time, smatra, ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

Poručio je svećenicima i vjernicima da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika.

 

čitam...