PROMJENE?

Božinović otkrio kako se razmišlja o smanjenju broja dana samoizolacije

Ne zna se točno, nastavio je, kada je osoba manje opasna za okolinu, podsjetivši kako je samoizolacija prvo trajala 28 dana, zatim 21 pa sada 14.

09:08h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović kazao je kako se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, piše vecernji.hr. No, dodao je, potrebno je takvu odluku utvrditi na razini cijele države.

– Tu još uvijek nema jednoznačnog odgovora, ali realno ide se prema smanjenju dana samoizolacije. Naravno da je poželjno da se to utvrdi na nekoj multinacionalnoj razini. Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi – kazao je Božinović.

Ne zna se točno, nastavio je, kada je osoba manje opasna za okolinu, podsjetivši kako je samoizolacija prvo trajala 28 dana, zatim 21 pa sada 14. Francuska se, navodno, priprema za uvođenje samoizolacije duge sedam dana za zaražene.

Moguća je situacija, navodi, u kojoj bi kontakt zaražene osobe naknadno obolio i, u slučaju provođenja sedmodnevne samoizolacije, izašao u trenutku kada je najzarazniji.

Foto: Matija Gudlin
Davor Božinović // Foto: Matija Gudlin

– Poanta svega je da mi još uvijek imamo relativno visok broj novozaraženih osoba, a s druge strane to je virus koji se može spriječiti, odnosno usporiti njegovo širenje jednostavnim mjerama. Razmak, higijena nosa i ruku i sigurno da bi rezultati i broj novozaraženih bio manji – rekao je Božinović, zaključivši pred novinarima, nakon sastanka Vlade, kako bi maske bilo dobro nositi i na otvorenom, kada stoje blizu jedni drugima.

čitam...