OD ŽUPANIJE DO ŽUPANIJE

Božinović potvrdio kako je moguće pooštravanje mjera: Ovaj bi pristup trebao ostati dok se situacija ne poboljša

U Hrvatskoj je danas evidentiran 1891 novi slučaj zaraze koronavirusom.

15:57h
0
Screenshot
Davor Božinović // Screenshot

Stožer civilne zaštite RH na današnjoj je konferenciji objavio kako je u Hrvatksoj zabilježen 1891 novi slučaj zaraze. Preminulo je, pak, 20 osoba. Načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako početkom travnja kreću nove epidemiološke mjere, piše index.hr. Hoće li doći do pooštravanja ili produljenja trenutnih mjera, ovisi o svima, dodoa je.

– Ovaj ćemo tjedan razgovarati o mjerama koje možemo donijeti, ali ovaj bi pristup trebao ostati, ali ne do Uskrsa nego dok se epidemiološka situacija ne poboljša. Napravit ćemo okvir koji je ozbiljan, a koliko će biti ozbiljan u praksi ovisit će o tome koliko uspijemo uvjeriti sve koji se ne pridržavaju mjera da se pridržavaju – rekao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je kako je AstraZeneca smanjila doze za travanj na dvaput po 20 tisuća i dvaput po 46 tisuća. Pfizer, s druge strane, prema njegovim riječima, raste na više od 50 tisuća doza tjedno.

Božinović: “Situacija je različita od županije do županije.”

Božinović je potvrdio kako oni koji krše mjere neće imati pravo na novčanu potporu, pri čemu je bitno je li taj netko registriran ili ne.

– Sve je više podataka koji govore da je AstraZenecino cjepivo sigurno, a čak i učinkovito prema nekim novim varijantama. Osobna odgovornost uz poštivanje mjera je i dalje važna uz cijepljenje, to je osnovno – izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Božinović smatra kako je regionalni pristup u kontekstu popuštanja epidmeioloških mjera opravdan.

–  Ušli smo u ovu fazu epidemije s minimalnim brojkama u nekim županijama. Znamo koliko nam je turizam važan. Zemlje će procjenjivati stanje u svim našim županijama, prema tome će donositi odluke o putovanjima u njih. Ovo je posao koji će struka raditi angažirano cijelo ljeto, zato nam je potrebna svijest svih institucija i građana. Vidite da je situacija različita od županije do županije. Imamo dvije susjedne županije, Istarsku i Primorsko-goransku, u jednoj je najveća, u drugoj najmanja. Zato su te inspekcije krenule – između ostaloga rekao je Božinović.