STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH

Božinović: Sigurno 1. ožujka nećemo sve otvoriti kao što je bilo, ali postoji mogućnost popuštanja

U Hrvatskoj su zabilježena 72 nova slučaja zaraze koronavirusom.

11:51h
0
Screenshot
Davor Božinović // Screenshot

Stožer civilne zaštite RH održao je konferenciju na kojoj je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio kako su u zemlji potvrđena 72 nova slučaja zaraze koronavirusom.

– U usporedbi s prošlim tjednima, nastavlja nam se blagi početak platoa, odnosno vrlo blagi porast u odnosu na prošle tjedne, imamo dva posto više nego prošlog tjedna. Trenutna incidencija prosječna za RH je 111.2, najnižu incidenciju ima Istra 30.2. 14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na trećem mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka. Do danas je od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave – kazao je Capak.

Načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na pitanje novinara o eventualnom popuštanju mjera, kazavši kako sve ovisi o situacija koja jest dobra.

– Moramo nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. U tome ćemo smislu razgovarati s resornim ministrima. Cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako se ovakvi trendovi nastave, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak za biti konkretniji, bar ne prije sastanaka koji nam slijede – rekao je, između ostaloga, Božinović.

Hrvatska je, kaže Božinović, jedna od najotvorenijih članica Europske unije.

Capak smatra kako su četiri dana premali uzorak za donošenje odluka.

– Četiri je dana premalo da bismo govorili o trendu, imamo blagi porast. Mi u ovome trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija, odnosno o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati – rekao je Capak.

Božinović tvrdi kako je Hrvatska jedna od najotvorenijih članica Europske unije. Željeli su, dodao je, što više toga ostaviti otvorenim.

– Od početka govorimo da su najugroženiji stariji i kronični bolesnici, ali oni sigurno nisu prvi koji traže da se mjere popuste. A kad se mjere popuste, oni su najugroženiji. Svatko bi morao vidjeti što može učiniti da zaštitimo one koji su najugroženiji, da svi vode računa u pridržavanju mjera i da inzistiraju od svih koji im dođu u blizini, pogotovo od mlađih, da drže distancu i nose masku – izjavio je, između ostaloga, Božinović.