Ususret Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima

Božo Barać: Ministarstvo prvi puta dolazi dijeliti potpore poduzetnicima na sajam, sve više rastemo i okrećemo se deficitarnim zanimanjima

- Naši obrtnici su prošle godine ostvarili prihode od oko milijardu i 200 milijuna kuna, a sveukupno na području županije zaposleno je oko pet tisuća ljudi - napominje Božo Barać.

18:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Božo Barać // Foto: Matija Gudlin

Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije organizira se već 22. godinu za redom s ciljem razvoja gospodarstva kroz predstavljanje proizvoda i usluga obrtnika i gospodarstvenika s područja Koprivničko-križevačke županije. Obzirom na to da se Sajam već odavno proširio, izlagači tako dolaze iz skoro svih županija diljem Hrvatske, a Sajam je poznat i po međunarodnom karakteru. Tom prilikom porazgovarali smo s tajnikom Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i direktorom spomenutog Sajma, Božom Baraćem, te se osvrnuli na ovogodišnju manifestaciju, ali i na djelatnost Komore.

Uz spomenuti razvoj gospodarstva, jedan od ciljeva Sajma jest i očuvanje tradicije.

– Kad govorimo o očuvanju tradicije, onda je bitno spomenuti da je Sajam vezan uz tradiciju krštenja mošta po Križevačkim štatutima te tako svake godine upriličujemo program spomenutog krštenja za sve naše goste, ali i izlagače – govori Barać.

Sajam u zadnjih nekoliko godina broji povećanje broja izlagača i posjetitelja, a to posebno veseli Baraća.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Naš sajam je uz sajam u Gudovcu i Viroexpo najveća sajamska manifestacija u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, to nam je veliko zadovoljstvo i nadam se da ćemo sve više i više rasti. Ove godine imamo preko 240 izlagača, proširili smo izlagački prostor, a zna se da što je veća ponuda to će biti više posjetitelja, i obrnuto – rekao je Barać.

Organiziranje stručnih skupova u okviru Sajma, a na tematiku aktualnih problema vezanih uz gospodarstvo, također je jedna od osnova manifestacije.

– Zbog toga je ove godine tema Sajma strukovno obrazovanje. Znamo da je jedna od glavnih tema nedostatak kvalificirane radne snage i reforma strukovnog obrazovanja kako bismo imali što manje potrebe za uvozom radne snage. U okviru tog programa promocije strukovnog obrazovanja, stavljamo poseban naglasak na upise u deficitarna obrtnička zanimanja u suradnji sa strukovnim i obrtničkim školama iz županije – rekao je Barać koji je od prvog dana postojanja Sajma dio organizacije istog.

Tako će učenici spomenutih škola s područja cijele županije na svojim izložbenim prostorima prikazati svoj rad, a prvenstveno je ova aktivnost namijenjena učenicima osmih razreda osnovnih škola iz županije. Osnovnoškolci će također posjetiti neke od križevačkih gospodarstvenika, ali i muzej te određene sakralne objekte kako bi se upoznali s ostavštinom križevačkog dijela županije.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

–  Problematika strukovnog zanimanja, s naglaskom na obrtnička zanimanja, je vrlo kompleksna, trenutno su u zakonodavnoj proceduri propisi koji će dio tog obrazovanja promijeniti. Ne bih rekao da je naša županija lošija naspram ostatka Hrvatske, cjelokupna slika spomenutog područja obrazovanja nije dobra. Sustav strukovnog obrazovanja treba hitno urediti i on mora biti zajednički za cijelu Hrvatsku s naglaskom na praktičnu nastavu, odnosno želimo da učenici obrtničkih i strukovnih škola imaju što više prakse u licenciranim  obrtničkim radionicama i trgovačkim društvima gdje bi u kontroliranim uvjetima stekli vještine uz pripadajuće znanje – napominje tajnik Obrtničke komore naše županije.

Naša županija je, prema riječima Baraća, itekako angažirana u području poboljšanja strukovnog obrazovanja pa je tako prošle godine u svibnju pokrenut i portal Promocija strukovnih zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Jedna od novosti jest podjela potpora u sklopu Obrtničkog i gospodarskog sajma što definitivno podiže razinu manifestacije.

– Jako je bitno naglasiti da smo prije par dana doznali kako će Ministarstvo gospodarstva i HAMAG-BICRO na ovogodišnjem sajmu podijeliti 83 potpore poduzetnicima iz cijele Hrvatske, u sklopu programa PoC 8 – Inovativni program u vrijednosti od 500 tisuća kuna. To nam isto podiže ozbiljnost – zaključuje Barać.

No, organizacija spomenutog sajma samo je kap u moru svega što Komora radi. Tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije govori nam kako je u Komori trenutno registrirano preko 1400 obrtnika svih struka.

Foto: Matija Gudlin

– Naši obrtnici su prošle godine ostvarili prihode od oko milijardu i 200 milijuna kuna, a sveukupno na području županije zaposleno je oko pet tisuća ljudi. Često naglašavamo našim obrtnicima da nam se jave i da traže našu pomoć jer mi kao institucija sigurno im možemo više pomoći nego da su prepušteni sami sebi kad naiđu prepreke u poslovanju – govori Božo Barać.

Barać naglašava kako je Obrtnička komora naše županije jedna od najboljih na području Hrvatske te svojim članovima nudi, kako kaže, kompletan servis.

– Nudimo im sve što im treba, od savjeta u poreznom smislu, statusnom smislu, pisanje poslovnih planova za samozapošljavanje, kredite, pisanje EU projekata, sve što im treba mogu dobiti kod nas – objašnjava Barać.

Žalosti ga što Komora nema od velikog broja obrtnika kontakte te ih tako ni ne mogu kontaktirati, a kada bi ih se više javilo sa svojim podacima, Barać vjeruje da bi se onda i smanjilo negativno razmišljanje i gledanje na Obrtničku komoru i njenu djelatnost.

– Uglavnom negativan stavi imaju oni koji najmanje koriste naše usluge. Pozivam obrtnike da nam se jave, da nas koriste, ali i da nas guraju svojim angažmanom da radimo još više za njih. Jedini način da riješimo probleme je da budemo složni – govori tajnik Komore.

Kako saznajemo od Obrtničke komore, a prema podacima na dan 31. listopada ove godine na području Koprivničko-križevačke županije bilo je registrirano 1420 obrta. Od sveukupne brojke u grupu trgovine na veliko i malo spada 125 obrtnika. U području ugostiteljstva i turizma prijavljeno je 112 obrta, a u grupi frizera i kozmetičara 125 obrta. U uslužnim obrtima na području naše županije prijavljeno je najviše obrtinika, njih 723. Na proizvodne obrte otpada 190 obrta, u poljoprivredi u šumarstvu je najmanji broj obrta, njih 70, a što se tiče prijevoza robe i putnika prijavljeno je 75 obrta.

– Trenutno nemamo ničega previše. Imamo sreću da živimo u županiji koja ima osjećaj za gospodarstvo i koja pokušava razvijati pozitivnu klimu, a suradnja institucija je je jako dobra – zaključuje Barać, ali napominje da u svim navedenim djelatnostima ima mogućnosti za novo otvaranje obrta.

Spomenimo na kraju kao cjelokupan program ovogodišnjeg, 22. po redu Obrtničkog i gospodarskog sajma možete provjeriti ovdje.

Loading...