Šef Mosta na Renesansnom festivalu

Božo Petrov o Podravki, planu gospodarenja otpadom i o mogućoj suradnji sa suparničkim strankama

23:03h
0
Božo Petrov na Renesansnom festivalu
Božo Petrov na Renesansnom festivalu // Foto: Ivan Brkić

Šef Mosta, Božo Petrov, danas je sa svojim stranačkim kolegama te ostalim članovima stranke posjetio Koprivnicu i Renesansni festival, a kako je, kaže, upravo renesansa razdoblje koje posebno voli, ovaj mu je dolazak još veći gušt.

Što se tiče druge izborne jedinice, Petrov se kratko osvrnuo kako vjeruje da će rezultati biti u skladu s onima na prethodnim izborima, a zbog načina na koji su radili možda još i bolji. Posebno im je, kaže, važan gospodarski razvoj te gospodarski program koji su nedavno predstavili u Osijeku, kako u drugo izbornoj jedinici, tako i u cijeloj zemlji.

– Na druge dvije protivničke stranke ne želim se puno obazirati jer mislim da su one svoje pokazale i ako ima pravde i ako su građani svjesni svega što se događalo, onda neće na kraju glasovati za njih, već za Most, jer Most je jedini koji je u odnosu na ono što smo obećavali uistinu to i radio, ili barem pokušavao raditi, dok su nas oni na kraju blokirali – kazao je Petrov te oštro prokomentirao promjene koje su se dogodile u vodstvu HDZ-a, ali i odnose sa tom strankom te sa strankom Zorana Milanovića.

Božo Petrov na Renesansnom festivalu
Božu Petrova pozdravili su gradonačelnik i šef Turističke zajednice // Foto: Ivan Brkić

– Čuo sam da HDZ broji 200 tisuća članova, a promijenio se jedan čovjek. Znači li to da jedan čovjek vrijedi kao drugih 200 tisuća? Ne znam, po meni nije tako, osim ako nije Supermen. Hoće li se pak unijeti neka nova svježina, to ćemo vidjeti. Vrlo je bitno ono što će se događati u sljedećih tjedan dana. Rekli smo da će svi političari, i HDZ i SDP, imati od strane Mosta šansu da pokažu kako ne žele samo riječi, nego da mogu napraviti i određena djela i da su spremni mijenjati Hrvatsku. Mi ćemo im dati priliku, a to je ponajviše zato što su nama građani dali šansu i povjerenje na prošlim, ali i ovim izborima – objašnjava Petrov.

Ukoliko pak dođe do toga da i na ovim izborima Most bude onaj jezičac na vagi koji će morati presuditi, Petrov kaže da neće biti bitno ide li se desno ili lijevo, već će na političarima protivničkih stranaka biti da odluče jesu li spremni raditi te će na temelju toga odlučiti.

Na pitanje novinara radi li se pritom o svojevrsnoj ucjeni koju daje suparničkim strankama, Petrov je objasnio kako to možemo nazvati kako želimo, ali bi on to ipak nazvao malo drugačije.

Božo Petrov na Renesansnom festivalu
Božo Petrov // foto: Ivan Brkić

– Ako mi tražimo od nekoga da radi, a on obećaje da će raditi ne toliko nego deset puta više, pa mu mi damo mogućnost, a onda nam kažu: ‘E nećete nas ucjenjivati’. S čim ih mi to ucjenjujemo? Možda s tim što želimo da ostanu dosljedni svojim riječima i onome što obećavaju svojim biračima od kojih traže povjerenje. To po meni nije ucjena, a niti je ucjena što nismo htjeli sklopiti kompromis s onima koji se nalaze u sukobu interesa ili onima koji pljačkaju Hrvatsku – objasnio je Petrov te dodao kako je problem u tome što HDZ i SDP imaju malo drugačije viđenje onoga što dolazi nakon izbora.

– To što se njima baš i ne radi previše, to što su oni mislili da će doći do svojih pozicija kao i svaki put u ovih 20 godina na način da kažu mi ćemo vam ponešto obećati, pa ćemo onda vidjeti što ćemo nakon izbora. E to ovoga puta neće tako ići – oštar je bio Petrov.

Komentirao je i pitanje Podravke te napomenuo kako je protiv bilo kakve privatizacije koprivničke tvrtke.

– Taj je dio, što se Podravke tiče, obavljen, i mislim da oni imaju dovoljno načina da uspijevaju na tržištu. Naravno da država treba postaviti okvir na koji način se može poslovati, ali ne treba postojati prevelika državna intervencija. Smatram da su uprave te koje trebaju odraditi posao – komentirao je te se osvrnuo na stanje plana gospodarenja otpadom, koje je nazvao sramotnim.

– Sramotno je da je plan gospodarenja otpadom u 20 godina doživio tek sitne preinake. Naš plan koji smo stavili pred ljude u Vladi je onaj s kojim se slaže i Europska unija, a da smo taj plan primijenili ranije, ne bismo prije tri tjedna morali platiti 37 milijuna kuna za sanaciju jednog odlagališta otpada, u kojem je bilo sirovine u vrijednosti od 30 milijuna kuna koju se moglo izvuči i iskoristiti – rekao je on.

Dodao je kako se nada da će kolege iz protivničkih stranaka znati prepoznati njegove riječi.

– Za kraj ću reći jednu vrlo bitnu stvar. Da se postupilo po starom planu gosodarenja otpadom, da se provelo sve što su namjeravali i da se okrupnilo sve prema županijskim komunalnim tvrtkama, komunalna bi naknada za svakog građanina bila sto posto veća u odnosu na ono što plaćaju danas. Jer netko bi trebao platiti sve te kamione koji voze otpad do centralnih odlagališta i to bi išlo na teret građana, a mi smo to spriječili – kazao je te sve pozvao na odgovornost, kako građani ne bi morali plaćati potencijalne penale koje bi nam mogla naplatiti Europa.

čitam...
Loading...