operacija Gold rush

Bračni par Martina i Dragutin Kovač privedeni kao sudionici fiktivne trgovine zlatom

18:33h
0
Martina i Dragutin Kovač // Foto: facebook.com

U sklopu zgrade Muslimanke u Koprivnici posjedovali su poslovnicu za otkup zlata, koja je u posljednjih pola godine zatvorena, a koja je vjerojatno bila paravan za mutne poslove.

U sklopu operacije Gold rush, policija je razotkrila prevarante koji su kroz fiktivnu trgovinu zlatom, oprali 98 milijuna kuna.

Kako piše Jutarnji list, riječ je o nastavku akcije koju je prošle godine pokrenuo USKOK, a nakon što je iz zgrade zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ukradeno zlato koje je policija neposredno prije toga zaplijenila jednom od osumnjičenika.

Među osumnjičenima za pranje novca su i četiri Koprivničanca, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, osumnjičeni su Matej M., Janez N., Andrej L., Petar B., Matevž Š., Rok G., Matej K., Albert P., Dragutin K., Martina K., Goran C., i Romano R., a uglavnom se radi o javnosti nepoznatim osobama, vlasnicima manjih tvrtki ili obrta za otkup lomljenoga zlata.

Neslužbeno doznajemo da su osumnjičeni Koprivničanci Dragutin Kovač i njegova supruga Martina Kovač, koji su poznati koprivničkoj javnosti. U sklopu zgrade Muslimanke u Koprivnici posjedovali su poslovnicu za otkup zlata, koja je u posljednjih pola godine zatvorena, a koja je vjerojatno bila paravan za fiktivan otkup zlata.

Bračni par zajedno posluje, a ona je vlasnica tvrtke Mako j.d.o.o. u sklopu koje su nedavno otvorili pogon za proizvodnju čipsa i namaza od čvaraka u Koprivnici.

U igri je, neslužbeno doznajemo, bio i poznati koprivnički frizer Goran Cvetanović te Romano Rozman iz Koprivnice, preko čije se tvrtke navodno prao novac, no njih su dvojica puštena iz pritvora.

Promet fiktivnog otkupa zlata mjerio se u milijardama kuna, a male tvrtke nisu imale kapacitete za skladištenje i prijevoz ogromnih količina zlata, a koje su navodno prodavale trima tvrtkama iz Italije. Za te su transakcije tvrtke tražile povrat PDV-a te tako oštetili državni proračun.

Jutarnji list piše da su novac za zlato davale talijanske tvrtke JM Gold, te Italpreziosi, koju je američka DEA istraživala zbog sumnji da kroz fiktivnu kupovinu zlata pere novac peruanskoga narkokartela Sanchez-Paredes.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Pranje novca, Utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga protiv svih osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i predani su pritvorskom nadzorniku.

 

čitam...