Branitelji na nogama – nenajavljeno uklonjeno spomen obilježje ispred bivše vojarne

12:48h
0
120614_Dragutin-Kralj

Na danas održanoj konferenciji za medije predstavnici branitelja izrazili su zgražanje i negodovanje nenajavljenim uklanjanjem spomen-obilježja ispred bivše vojarne. Vjeruju kako bi bez njihove intervencije  spomenik nepovratno nestao.

Predstavnici branitelja jučer su digli pravu uzbunu; naime, doznali su kako je, navodno još prošle srijede, uklonjeno spomen-obilježje ispred bivše vojarne. Spomenik se sastoji od dva dijela – jedan posvećen 117. brigadi te drugi koji je označavao Sjedište za odgoj i obuku vojnika Koprivnica.

(Nije) namjerno

Nadležne službe promptno su reagirale – dio spomenika, onaj posvećen 117. brigadi, jučer popodne je vraćen na mjesto. U gradskoj tvrtki Kampus d.o.o. tvrde kako nije bilo namjere trajnog uklanjanja spomenika već kako je isti privremeno uklonjen zbog sanacije. Drugi dio spomenika, obilježje SOOV Koprivnica, trajno je uklonjen i predan Muzeju grada Koprivnice.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Mladen Pavković, tajnik koprivničke Koordinacije udruga branitelja, naglašava kako je ovo spomen obilježje, kao i sva vezana uz Domovinski rat, uvedeno u registar kulturne baštine te kao takvo ne može biti parcijalno uklonjeno. U Kampusu pak kažu kako je obilježje SOOV Koprivnica uklonjeno jer je prostor sada u vlasništvu Grada Koprivnice, a ‘u svrhu stvaranja prostornih uvjeta za izgradnju i pokretanje Sveučilišnog kampusa i ostale javne namjene’.

Spomenik 117. brigadi u smeću?

Ratni zapovjednik 117. brigade, Dragutin Kralj, izrazio je sumnju kako spomen obilježje 117. brigade uopće nije bio na sanaciji već kako je jednostavno – bačeno u smeće. ‘Pomalo je simptomatično da oni sada – lažu. Ako su i pogriješili, bilo bi ljudski da se greška ispravi. Dali su priopćenje da su konzervirali spomenik, a to nije točno. Oni su jučer u pola  4 zvali gospodina Bosa, inače našeg branitelja, da pod hitno taj spomenik postavi.’, rekao je Kralj. Kaže kako Bosu nije bilo dozvoljeno ni dovesti spomenik te kako vjeruje da je spomenik bio bačen u smeće. Do Miroslava Bosa, inače vlasnika klesarskog obrta, nismo uspjeli doći.

‘Trebali smo svi sjesti za stol i dogovoriti se – restauracija tri dana i stavljanje na isto mjesto. Onda bi to bilo u redu.’, rekao je Ivica Galinec, predsjednik županijske udruge branitelja oboljelih od PTSP-a.

Propust obavještavanja javnosti

‘Koristimo priliku da se ovim putem ispričamo svim građanima Grada Koprivnice, svim sudionicima Domovinskog rata, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te svima onima koji su se našli uvrijeđenim nastalom situacijom, a napose pripadnicima 117. brigade te još jednom želimo naglasiti da nikad  nije postojala namjera trajnog uklanjanja spomenika, a slijedom propusta obavještavanja javnosti o privremenom uklanjanju  došlo je i do nesporazuma u svezi istog.’, stoji u priopćenju Kampus d.o.o.

Iz koprivničko-križevačke 117. brigade u Domovinskom je ratu poginulo 38 branitelja, a više od 500 ih je ranjeno.

čitam...