Pobuna u Podravki

Branitelji prozivaju Mršićevu upravu da ne mari dovoljno za njih

14:40h
0
UBIUDR Podravka // Foto: Matija Gudlin
UBIUDR Podravka // Foto: Matija Gudlin

Braniteljska populacija je stara i bolesna. Kompaniji bi trebalo biti u interesu da njeni radnici dožive svoju starosnu mirovinu, a ne da odlaze u invalidsku. U interesu je da branitelji koji odrađuju svoje radne zadatke budu zdravi, kazao je Petar Kopornić, predsjednik UBIUDR Podravke.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke nezadovoljna je neprihvaćanjem braniteljskog sporazuma od strane uprave Podravke.

Naime, UBIUDR Podravke još u listopadu prošle godine poslala je sporazum upravi na očitovanje.

– Tražili smo da se osigura 200.000 kuna godišnje za smještaj i liječenje naših članova branitelja koji su zaposleni u Podravki u raznim ustanovama ili toplicama, u skladu s njihovom liječničkom dokumentacijom. Usto, zatražili smo isti iznos na godišnjoj razini za školovanje djece branitelja slabijeg imovinskog stanja – rekao je danas, u srijedu, Petar Kopornić, predsjednik udruge, i dodao kako novac ne bi bio isključivo za članove udruge već za sve branitelje zaposlene u Podravki.

Iako je Kopornić istaknuo da su tražili financijsku pomoć za školovanje i liječenje, u sporazumu se liječenje bolesnih branitelja ne spominje. Istaknuto je da se uz sredstva školovanja u iznosu od najviše 200.000 kuna izdvoji jednak iznos za provođenje aktivnosti udruge na obilježavanju obljetnica povezanih s Domovinskim ratom. Predviđeno je i da Podravka financira programe pomoći osobito socijalno ugroženim obiteljima branitelja u visini jednakoj jednoj prosječnoj godišnjoj plaći zaposlenika.

S ovakvim zahtjevima nisu se složili u upravi te su udruzi poslali revidirani sporazum s kojim pak branitelji nisu zadovoljni jer se nigdje ne spominju novčana sredstva koja su tražili.

Predloženo je da će “na temelju plana i programa udruge, a sukladno svojoj procjeni osigurati sredstva za školovanje djece branitelja radnika Podravke dodjelom stipendija putem uplate u Zakladu Uvijek sa srcem”.

S druge strane, Zlatko Delimar, dopredsjednik udruge, tvrdi da se zaklada u listopadu prošle godine ugasila jer je istekao mandat njenom vodstvu te da se ništa u zakladi nije radilo unazad dvije godine pa mu je, kako kaže, nejasno kuda odlazi novac koji se mjesečno uplaćuje.

Isto tako, novim sporazumom Podravka garantira da će svim onim braniteljima kojima je utvrđena profesionalna nesposobnost za rad, omogućiti pravo na prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili pravo na školovanje uz rad.

Uz to, na internim natječajima omogućit će se prednost braniteljima pri raspoređivanju na drugo radno mjesto, ukoliko su postigli jednake rezultate u odnosu na druge kandidate, a prilikom eksternog zapošljavanja dat će prednost djeci branitelja u skladu sa zakonom.

Nakon tog revidiranog sporazuma, UBIUDR Podravke u nekoliko navrata tražila je od Zvonimira Mršića, predsjednika uprave, sastanak da se usuglase oko sporazuma, ali odgovor još uvijek nisu dobili.

– Braniteljska populacija je stara i bolesna. Kompaniji bi trebalo biti u interesu da njeni radnici dožive svoju starosnu mirovinu, a ne da odlaze u invalidsku. U interesu je da branitelji koji odrađuju svoje radne zadatke budu zdravi – kazao je Kopornić.

Objasnio je kako ovo istupanje u javnost ni na koji način nije povezano s jučerašnjim objavljivanjem rezultata poslovanja Podravke koji pokazuju prihod od 398 milijuna kuna.

Spomenuo je kako brojne javne i privatne tvrtke imaju svoje braniteljske udruge i pomažu njihovim članovima pa tako primjerice INA, kaže Kopornić, izdvaja 1,5 milijuna kuna godišnje za te potrebe.

U planu im je i dalje inzistirati na razgovoru s članovima uprave te ističu da postoje mnogi legalni i transparentni načini djelovanja, ali zasad još uvijek nemaju u planu prosvjede.

– Zatraženi prijedlozi su skromni. Naši članovi nikada nisu ništa ekstra tražili. Govorimo o braniteljima koji uredno rade, a koji imaju izrazito niska primanja – zaključio je Kopornić.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW