Noć kazališta na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Braniteljske udruge: Sramotno je na taj dan pozivati na veselje, Sven Šestak: Kazalište je ozbiljan posao i nitko ga u povijesti nije uspio zabraniti, pa neće ni danas

Nama braniteljima neshvatljiva je takva vrsta primitivizma i nekulture. Vjerovali smo kako niti najbolesnijem mozgu ne bi palo na pamet pozivati na veselje u vrijeme kada kulturna Europa tuguje i srami se zbog stravičnog zločina počinjenog u Vukovaru i Škabrnji, kaže Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

08:00h
0
Sven Šestak u predstavi Kazalište - što, kako i zašto uopće

Dramsko kazalište Gavella iz Zagreba bojkotirat će odgađanje Noći kazališta sa 18. na 25. studenog, a isto će učiniti i koprivničko kazalište Ludens.

‘Premještanje’ datuma inicirala je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i njezin predsjednik Mladen Pavković. Popustilo je Narodno sveučilište Dubrava, organizator Noći kazališta, te su uvažili argument branitelja da se Noć kazališta ne može održati na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Naime, Pavković smatra neprihvatljivim da se jedni zabavljaju u kazalištima, dok drugi oplakuju žrtve Vukovara i Škabrnje.

– Dok će se mnogi prisjećati najtežih dana tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, obilaziti grobove, paliti svijeće i odavati počast nevino stradalim Hrvatima, u većini kazališnih i inih dvorana ljudi će se zabavljati uz neke od kazališnih predstava, među kojima će kao i svake godine biti i onih čiji su autori srbijanski pisci – stoji u Pavkovićevom zahtjevu Narodnom sveučilištu Dubrava, koje je nakon toga promijenilo datum održavanja.

Snježno kraljevstvo
Kazalište u Koprivnici uvijek plijeni interes građana // Foto: Ivan Brkić

No njegovo mišljenje ne dijeli Boris Svrtan, ravnatelj Gavelle, koji je izazvao veliko zanimanje javnosti svojim statusom na društvenim mrežama.

Noć kazališta treba vratiti na 18. studenog. Baš zbog Vukovara i Škabrnje. Snaga duha je ono što nas je održalo. Osim oružja kojim smo se branili. Oni koji su tražili zabranu ne razumiju ni život ni kazalište i neće nam zabranjivati ništa. Gotovac je zbog zabrane govora ležao šest godina u sramotnom logoru. Ja ću igrati monodramu ‘Moj slučaj’ i to će biti na Noć kazališta 18. 11. Gospodo, dođite pa mi zabranite – poručio je glumac i ravnatelj Gavelle Boris Svrtan na društvenim mrežama.

A Noć kazališta će se održati i u Koprivnici te će 18. studenog svi besplatno moći pogledati predstavu Kazalište – što, kako i zašto uopće, u kojoj glumi Sven Šestak, osnivač koprivničkog Ludensa.

– Da, imamo predstavu na Europsku noć kazališta u Domu mladih. To nije protiv nikoga niti za nekoga, to je Europska noć kazališta – kaže nam Šestak.

Dodaje da ciljano igra predstava o kazalištu da nas podsjeti što je kazalište zapravo.

Sven Šestak // Foto: Matija Gudlin

Željeli bi poručiti široj masi da kazalište nije nikava zezancija, nego ozbiljan posao star preko 2000 godina i nisu ga uspjeli zabraniti ni Luj XIV ni komunističke vlasti pa tako to nitko neće učiniti ni danas – zaključio je on.

Povodom ovog slučaja, danas nam je stiglo i priopćenje Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, koje je potpisala predsjednica Zorica Gregurić.

– Zgroženi činjenicom kako se u Hrvatskoj u dane koje bi trebali biti obilježeni pijetetom i poštovanjem prema žrtvama Vukovara i Škabrnje, zahtijevamo da se Noć kazališta održava u terminu u kojem ga je idejna začetnica gospođa Eleonora Rossi predložila u svom programu „«LA NUITÉE», u kojem predlaže stvaranje posebnog događaja za slavlje Europskog kazališta koje će se održati svake godine u Europi od subote 20 sati do 8 sati ujutro u nedjelju, kasno u listopadu ili početkom studenog mjeseca – stoji u priopćenju.

Dodaju kako se nažalost ovo održava osmu godinu za redom.

Nama braniteljima neshvatljiva je takva vrsta primitivizma i nekulture. Vjerovali smo kako niti najbolesnijem mozgu ne bi palo na pamet pozivati na veselje i organizirati tako nešto u vrijeme kada kulturna Europa tuguje i srami se zbog stravičnog zločina počinjenog u Vukovaru i Škabrnji – kažu iz zagrebačke udruge.

čitam...
Loading...