Kamo dalje?

Branko Hrg napustio HSS

12:33h
0
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

Bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca izašao je iz HSS-a, a svoju odluku objavio je na vlastitom Facebook profilu.

Hrg je naveo kako su dosljednost i karakter važni u politici te se referira na Stjepana Radića i povijesne crtice koje su obilježile njegovu, sada već bivšu stranku. U ovom trenutku je nepoznato u kojem smjeru će Hrg politički djelovati i hoće li se prikloniti nekoj drugoj stranci. Već duže vrijeme u javnosti se spominje njegov prelazak u HDZ.

Prenosimo Hrgovu objavu u cijelosti:

[DOSLJEDNOST I KARAKTER VAŽNI SU I U POLITICI, ODLAZIM IZ HSS-a]
Stjepan Radić osnovao je Hrvatsku pučku seljačku stranku, a potom je preregistrirao u Hrvatsku republikansku seljačku stranku. HRSS stupa u Seljačku internacionalu (Međunarodni savez svega organiziranog seljaštva), no pri povratku iz Moskve u domovinu, upitan od dr. Mačeka o rezultatima posjeta Moskvi, Radić odgovara: “Ništa! Komunisti ne žele saveznike, nego samo sluge.”
Jugoslavenski režim naredio je izbacivanje riječi “republikanska” iz naziva pa je ostala Hrvatska seljačka stranka. Nakon drugog svjetskog rata zabranjuje se djelovanje HSS-a, hapse se pa i ubijaju vodeći ljudi i HSS nastavlja djelovati širom svijeta u izbjeglištvu.
Pravni sljednik režima koji je HSS izgnao iz Hrvatske je SDP. Dakle, HSS je ušao u predizbornu koaliciju sa djetetom svojeg političkog krvnika.
Zbog ulaska HSS-a u predizbornu koaliciju sa SDP-om, donio sam jednu od najtežih odluka u dugogodišnjoj političkoj karijeri. Izlazim iz HSS-a.
Smatram da je ulazak u predizbornu koaliciju sa SDP-om dugoročno kraj HSS-a. To je koalicija temeljena na zadovoljenju osobnih apetita nekolicine gladnih političkih usta na principu čiste trgovine i političke prostitucije. Ta odluka HSS mijenja svjetonazorski i znam da dijelim mišljenje i nezadovoljstvo velikog dijela članstva, nažalost ne i vodstva.
Čovjek mora pronaći svoj put, izgraditi stav i karakter i od njega ne odustajati, čak i u politici!
Moj je stav od početka jasan. Ovo nije moja koalicija, ovo nije moje opredjeljenje i ovaj HSS više nije moj HSS. Sa današnjim danom istupam iz stranke!

Loading...