PRESTIŽNA NAGRADA

BRAVO! Čokolaterija Hedona dobila 25.000 eura, oduševili Europu svojim inovacijama

Između sedam projekata koji su ušli u uži izbor, izabran je poslovni model tvrtke Hedona iz Križevaca.

13:18h
0
Marljivi radnici križevačke čokolaterije Hedone // Foto: Mario Kos
Marljivi radnici križevačke čokolaterije Hedone // Foto: Mario Kos

Križevačka čokolaterija Hedona dobitnik je prestižne nagrade Razvojne banke Vijeća Europe, za socijalnu koheziju na inovativan i učinkovit način. Radi se o natječaju za prepoznavanje projekta koji se bavi gorućim socijalnim pitanjima u jednoj od 42 zemlje članice CEB-a.

Na natječaj su bila prijavljena 84 projekta, a procjenjivali su se kriteriji utjecaja, održivosti i inovativnosti. Između sedam projekata koji su ušli u uži izbor, izabran je poslovni model tvrtke Hedona iz Križevaca.

Podsjetimo, Hedona je društveno poduzeće sa statusom integrativne radionice, koje proizvodi čokoladne i slastičarske proizvode, a zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom. Prepoznajući socijalno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, tvrtka doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

– Pomoć integriranju najugroženijih građana jedan je od tri strateška prioriteta CEB-a, čime je pobjednički projekt u potpunosti u skladu s načelima CEB-a – rekla je Snežana Samardžić-Marković, predsjednica žirija, generalna direktorica za demokraciju pri Vijeću Europe.

Hedona će tako dobiti nagradu od 25 tisuća eura za značajan doprinos društvenoj koheziji na inovativan i učinkovit način.

Zbog pandemije COVID-19 dodjela nagrada će se održati 27. studenog u Strasbourgu.

Direktorica Hedone, Alemka Lončar zahvalila se na ovom iznimnom priznanju, kao i nagradi koja će pridonijeti novim zapošljavanjima, poboljšanju društvenog statusa i kvalitete života osoba koje nemaju, ili imaju smanjene mogućnosti zaposlenja na otvorenom tržištu rada.