0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Veliko priznanje

BRAVO! Koprivničanka Antonia Ressler dobitnica je prestižne stipendije “Za žene u znanosti”: Željela bih ostati u Hrvatskoj koja je ulagala u moje školovanje
B

Za stipendiju L’Oreal-UNESCO – Za žene u znanosti prijavila se na poticaj prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića i prof.dr.sc. Marice Ivanković na čijem projketu izrađuje doktorsku disertaciju.

Ne propustite

Koprivničanka Antonia Ressler, jedna je od četiri ovogodišnjih dobitnica prestižne stipendije L’Oreal-UNESCO – Za žene u znanosti. Sam naziv ove nagrade ukazuje kako ovo nije mala stvar.

Inače, Antonia je nakon što je završila gimnaziju Fran Galović u Koprivnici, upisala Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, na kojem se nakon stečene diplome zaposlila na Zavodu za fizikalnu kemiju. Upisala je i doktorski studij pod mentorstvom prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića u sklopu projekta pod naslovom „Razvoj biokompatibilnih materijala na temelju hidroksiapatita za primjene u inženjerstvu koštanog tkiva“ financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

Zvuči komplicirano? Možda malo, pogotovo onima koji nisu dio ovakvog svijeta. Ljubav prema kemiji Antonia je otkrila još u srednjoškolskim danima.

Fotografiju ustupila: Antonia Ressler

– Zbog kemijskih grupa u organizaciji profesorice Sanje Mikulić, gdje sam uživala u mogućnosti da samostalno izvodimo i kreiramo pokuse. Nakon pomnog proučavanja kemijskih fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu, odabir je pao na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, studij Kemija i inženjerstvo materijala, koji mi je bio prvi izbor. Smatrala sam kako je odabrani fakultet i studij idealan za dobivanje širokog znanja u području kemije i materijala, a svakako me dodatno privukla inženjerska komponenta – govori nam Antonia.

Svijet više nego ikada treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji ih podupire jest i Nacionalni programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“, u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti. Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura nagrađuju se četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Fotografiju ustupila: Antonia Ressler

– Ova prestižna stipendija predstavlja svojevrsnu nagradu za dosadašnja postignuća i doprinose znanstvenoj i društvenoj zajednici, a ujedno služi i kao dodatna motivacija u daljnjoj znanstvenoj karijeri. Odabir kandidatkinja se temelji na znanstvenoj instituciji u kojoj kandidatkinja radi te njezino dosadašnje iskustvo, značenje teme doktorata u izradi, objavljeni radovi kandidatkinje iz te teme, rang časopisa u kojima je rad objavljen te međunarodna aktivnost. Tijekom svoje znanstvene karijere objavila sam tri znanstvena rada, održala dva posterska i sedam usmenih izlaganja na međunarodnim konferencijama i školama te se profesionalno usavršavala u Center for Biomaterials and Tissue Engineering, koji se nalazi u Španjolskoj – objašnjava Antonia.

Za stipendiju L’Oreal-UNESCO – Za žene u znanosti prijavila se na poticaj prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića i prof.dr.sc. Marice Ivanković na čijem projektu izrađuje doktorsku disertaciju.

Fotografiju ustupila: Antonia Ressler

Znanstveno područje kojim se bavi su biomaterijali za primjene u inženjerstvu koštanog tkiva. Koštana oštećenja i oboljenja, poput osteoporoze, rahitisa i artritisa, znatno smanjuju kvalitetu života, stoga posljednjih nekoliko desetljeća raste potreba za odgovarajućim nadomjescima. Upravo biomaterijali mogu zamijeniti konvencionalne, biološki inertne materijale.

– Svrha moje doktorske disertacije je razvoj novih biomaterijala na temelju biorazgradivog polimera kitozana i hidroksiapatita supstituiranog metalnim ionima, kao nosača za inženjerstvo koštanog tkiva koji će svojim sastavom, 3D poroznom strukturom i biomehaničkim svojstvima podržavati regeneraciju kosti. Sustavno istraživanje u sklopu disertacije daje saznanja o vrsti i optimalnoj količini supstituiranih iona za diferencijaciju stanica u koštane stanice, a provedena istraživanja mogu otvoriti vrata novim primjenama nosača u istraživanju matičnih stanica – govori.

Fotografiju ustupila: Antonia Ressler

Antonija je objavila tri znanstvena rada koji su indeksirani u bazi Current Contents. Objavljeni radovi su na temu biomaterijala za potencijalnu primjenu u tkivnom inženjerstvu na kojima se i temelji doktorska disertacija u izradi.

– Stipendija Nacionalnog programa L’Oreal-UNESCO – Za žene u znanosti predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad i poruka je kako se naš rad prepoznaje i cijeni. Posebna je čast biti izabrana od strane Izbornog povjerenstva programa, koje čine renomirani svjetski stručnjaci. Stipendija uključuje novčanu nagradu, koju ću uložiti u daljnje usavršavanje u području znanosti – govori Antonia, pritom objašnjavajući za što će iskoristiti novčani dio nagrade.

– Željela bih nastaviti karijeru u znanosti te ostati u Hrvatskoj, koja je ulagala u moje dosadašnje školovanje. Svakako bih željela nastaviti suradnje s inozemnim kolegama na istraživačkim projektima i na inicijativi Europskog keramičkog društva “Young Ceramics Network” čiji sam član upravnog odbora – zaključila je.

Fotografiju ustupila: Antonia Ressler
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti