Podijeljene maturalne svjedodžbe

Neki briljirali, dok je 36 palo maturu, a većinom žele biti informatičari

13:05h
0
Svečana podjela matura gimnazijalcima // Foto: Matija Gudlin

Svake godine imamo učenike koji riješe test 100 posto, dok preko 90 posto uvijek riješi oko 30 učenika, pohvalio se ravnatelj Gimnazije.

Kako su danas koprivničkim gimnazijalcima podijeljene maturalne svjedodžbe, donosimo rezultate državne mature svih triju koprivničkih srednjih škola, odnosno Srednje škole, Obrtničke škole i Gimnazije Fran Galović.

Kao i obično, koprivnička gimnazija koja slovi kao jedna od najpoželjnijih za svakog đaka i najkvalitetnijih u Hrvatskoj, može pohvaliti zavidim rezultatima.

Kako je s nama podijelilo ravnatelj Vjekoslav Robotić, rezultati državne mature u ljetnom roku u našoj su gimnaziji izvrsni. Ispitima je pristupilo 177 maturanata, a prolaznost na obaveznim ispitima je 97-postotna.

– Važno je naglasiti kako svake godine imamo učenike koji riješe test 100 posto, dok preko 90 posto uvijek riješi oko 30 učenika. Tako i ove godine imamo najbolje riješen test iz matematike sa stopostotnim rezultatom, dok su najbolje pojedinačno riješeni testovi, 98-postotno iz njemačkog te engleskog jezika, fizike i psihologije. Također, iznad 90 posto riješenosti imamo iz 37 ispita – ponosan je Robotić te nadodaje kako je svih 97 posto maturanata koji su uspješno maturirali, steklo uvjete za upis.

Prolaz u Gimnaziji je 97 posto // Foto: Matija Gudlin
Prolaz u Gimnaziji je 97 posto // Foto: Matija Gudlin

Po pitanju Srednje škole, rezultati ne izgledaju tako sjajno gdje je od 219 maturanata koji su pristupili ispitu državne mature, pao čak 31.

– Od 252 maturanta koji su u okviru četvero i petogodišnjeg strukovnog programa, imali pravo pristupiti ispitu, državnu maturu prijavio je 221 maturant, a na kraju ih je ispitu pristupilo 219 – iznijela je brojke ravnateljica Srednje škole Ksenija Ostriž, izjavivši da je rezultatima zadovoljna i da je prolaznost bila prema očekivanjima, te da su neki ispiti riješeni sa stopostotnim rezultatom.

U Obrtničkoj školi, pak, od 69 upisanih maturanata u proteklu školsku godinu, njih 62 su prijavila ispite mature.

– Ispite je uspješno položilo 57 učenika, a ukupni prosjek ocjena je dobar – izvijestio nas je ravnatelj Ratimir Ljubić.

Maturanti kreću u nove pobjede // Foto: Matija Gudlin
Mladi kreću u nove pobjede // Foto: Matija Gudlin

Zasad podaci o upisanima na fakultete još nisu potpuni i službeni, no Robotić iz koprivničke gimnazije kaže da je najviše njih, konkretno 12 odlučilo studirati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, potom strojarstvo, ekonomiju, medicinu i rudarsko-geološko-naftni u Zagrebu, medicinu u Rijeci i učiteljski u Čakovcu.

– Zasad neslužbeno znam da je naš učenik prvi na listama na farmaciji u Zagrebu, na medicini u Rijeci, te među prvih 10 na Strojarstvu, FOI-u i Filozofskom – podijelio je s nama Robotić.

Maturanti // Foto: Matija Gudlin
Maturanti // Foto: Matija Gudlin

U Obrtničkoj školi 45 učenika je apliciralo na neki studijski program od čega ih je 39 upisalo.

Prema riječima ravnatelja Ljubića dva su učenika upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, pet FOI u Varaždinu, te po jedno i dvoje razne druge fakultete – prometne znanosti, Filozofski, PMF i Kineziološki fakultet te tehničko veleučilište u Zagrebu, a u Varaždinu Geotehnički fakultet.

U Rijeci su upisani Filozofski i Ekonomski fakultet, potom Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu osječkog Sveučilišta i na kraju Sveučilište Sjever.