hzz

Broj nezaposlenih u županiji nezaustavljivo raste, u prosincu ih je 326 više, gotovo 300 je ostalo bez posla

Pala je i potražnja za radnicima, naime evidentirano ih je samo 125, što je 59,3 posto manje nego mjesec prije, a najveća potražnja bila je u djelatnosti obrazovanja i u prerađivačkoj industriji.

17:00h
0
Emocije // Ilustracija
Ilustracija

Područni ured HZZ-a smješten u Križevcima objavio je podatke za prosinac 2020. godine. Na Zavod za zapošljavanje u prosincu se prijavilo 326 osoba, od čega je njih 277 stiglo iz radnog odnosa, odnosno jer su ostali bez posla, što je pet posto manje u odnosu na studeni.


Posao se u prosincu najviše gubio u prerađivačkoj industriji odakle dolazi 80 osoba. IZ djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane stiglo je 30 osoba, a na građevini je posao izgubilo 29 osoba. Otkaz su dobili i ljudi iz djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravaka vozila i motocikala, zdravstva i soc. skrbi, poljoprivrede, šumarsta i ribarstva, i dr.

Najviše novoprijavljenih osoba bilo je u Koprivnici, njih 159, zatim u Đurđevcu, 111, te u Križevcima njih 56. Pala je i potražnja za radnicima, naime evidentirano ih je samo 125, što je 59,3 posto manje nego mjesec prije, a najveća potražnja bila je u djelatnosti obrazovanja i u prerađivačkoj industriji.

Najtraženija zanimanja u mjesecu prosincu su: čistač/čistačica (10 osoba), nastavnik/nastavnica (8 osoba), odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece (7 osoba), medicinska sestra/medicinski tehničar (6 osoba), prodavač/prodavačica i električar/električarka održavanja (po 5 osoba), viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra, administrativni službenik/administrativna službenica i elektroinstalater/elektroinstalaterka (po 4 osobe), učitelj/učiteljica informatike u osnovnoj školi i poljoprivredni radnik/poljoprivredna radnica (po 3 osobe), i dr.

Krajem prosinca, dakle, u našoj županiji evidentirane su 2322 nezaposlene osobe. U odnosu na mjesec prije to je 51 nezaposlena osoba više. Kad se to usporedi s prosincom 2019. godine, onda se radi o 381 osobi više.

Tijekom prosinca 2020. godine novčanu su naknadu koristile 653 osobe, što je za 60 više nego što je to bilo u studenom.

čitam...