OČEKIVANI, VELIKI PAD

Broj posjetitelja u koprivničkom Kinu Velebit za 2019. i 2020. gotovo je neusporediv, pandemija mnogima uskratila omiljenu umjetnost

Veseli nas što smo unatoč pandemiji uspjeli organizirati filmske edukacije za djecu, a po prvi puta za odrasle, zahvaljujući projektu KUPID, kao i Večer nezavisnog kratkog filma, poručuje ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek.

14:30h
0
Fotografije poput ove u 2020. godini baš i nisu mogle biti zabilježene // Foto: Arhiva

Filmska industrija pod osobitim je utjecajem pandemije koronavirusa. Otkazano je mnoštvo filmova koje smo trebali pratiti pred velikim platnom. Ono što je, pak, stiglo u kinodvorane, gledao je malen broj ljudi zbog epidemioloških mjera, bilo strožih ili blažih.


Koprivnički Kino Velebit po tome nije izuzetak. Maju Holek, ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, koje upravlja koprivničkim kinom, upitali smo za detaljne brojke 2020. godine. Koje, očekivano i nažalost, nisu ni izbliza dobre kao one iz 2019. godine koja je za četiri tisuće gledatelja bila uspješnija od 2018. godine.

Brojke su neusporedive.

U 2020. godini ukupno su u Kinu Velebit prikazana 102 igrana filma te 31 animirani. Godine prije, u 2019., bilo je 148 igranih i 45 animiranih. Pad je, dakle, jasno vidljiv. Nadalje, u siječnju prošle godine, prije pojave nesretnoga virusa, pisali smo o brojkama za 2019. Najgledaniji film u pretpandemijskoj godini bio je golemi hit Osvetnici: Završnica koji je pogledalo 1457 gledatelja. Premda je nepošteno uspoređivati, statistika kaže kako je u 2020. godini najgledaniji igrani film bio Poslije svega: Sudar na čije je prikazivanje ukupno došao 361 gledatelj.

Maja Holek // Foto: Marko Dedić

Animirani su filmovi, naravno, omiljena uživancija za klince i klinceze. Frka je naziv najgledanijega, što se kaže crtića, u 2020. godini u Kinu Velebit. Pogledalo ga je 637 gledatelja. Ponovno, konkurencija je gotovo neusporediva, ali u 2019. godini najgledaniji animirani film s 3395 gledatelja bio je Frozen 2.

Preostaje navesti konačne brojke. U 2020. godini Kino Velebit ukupno je posjetilo 11 470 gledatelja. U 2019. godini bilo ih je puno, puno više. Točnije, 39 053 gledatelja posjetilo je koprivničku kinodvoranu.

– Veseli nas što smo unatoč pandemiji uspjeli organizirati filmske edukacije za djecu, a po prvi put za odrasle, zahvaljujući projektu KUPID, kao i Večer nezavisnog kratkog filma – poručuje M. Holek.

čitam...