LUDBREŠKA SVETA NEDJELJA

Brojne vjerske sadržaje upotpunit će koncerti Opće Opasnosti, Maje Šuput i grupe Begini

17:26h
0
Sveta nedjelja prošle godine// Foto: Ludbreg.hr

Ovogodišnja manifestacija Dani ludbreške Svete Nedjelje održat će se od 25. kolovoza do 3. rujna.

Očekuje se da će i ove godine, baš kao i prijašnjih, kroz Ludbreg tih dana proći oko 200.000 posjetitelja.

Središnji vjerski događaj je na Svetu Nedjelju, 3. rujna, s početkom u 10.30 sati kreće procesija hodočasnika, svećenika i biskupa od Župne crkve prema Zavjetnoj kapeli.

S današnje konferencije za medije//Foto: Matija Gudlin

Procesiju i misu prevodit će msgr. dr. Egidije Živković, uz sudjelovanje biskupa msgr. Josipa Mrzljaka i biskupa bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka.

-Željeli smo zadržati taj stil da bude klasično proštenje, da ostane to tradicionalno proštenjarsko okruženje. Bit će tu niz vjerskih sadržaja, ali i zabavnih, sportskih i kulturnih. Mi ćemo kao domaćini pružiti gostoprimstvo svima, kao i uvijek. Vjerujem da će ovaj vjerski dio proći u miru i dostojanstvu te da će svi oni koji dođu, pronaći mir po koji su došli. Bit će za svakoga ponešto – kazao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

Sveta nedjelja Ludreg
Manifestaciju posjećuje velik broj posjetitelja //Foto: Mario Kos

Pozvao je građane na strpljenje zbog gužvi koje će se tih dana stvarati s obzirom na to da je ova vjerska manifestacija jedan od najvažnijih događaja za Ludbreg.

Također, ove će godine biti i rekordan broj izlagača. Očekuje ih se oko 450, koji će štandove imati u sklopu proštenja, ali i tradicionalnog ludbreškog Sejma koji će se održati od 31. kolovoza.

Andreja Horvat, direktorica TZ Grada Ludbrega, detaljnije je predstavila program manifestacije te pritom posebno istaknula osjećaj ponosa zato što je manifestacija uspjela zadržati tradiciju, taj vjerski karakter koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Procjenjeno je da će ih samo na Svetu Nedjelju u centru svijeta biti oko 100.000.

– Program će biti raznolik, a počinje već ove nedjelje kad se održava hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. U petak, 1. rujna, bit će zavjetno hodočašće susjednih župa, a odmah drugi dan, na Svetu subotu u Ludbreg će hodočastiti brojni vjernici iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Po prvi put bit će održani i folklorni susreti organizaciji KUD-a Anka Ošpuh – kazala je A. Horvat.

U zabavnom dijelu programa održat će se tri koncerta, i to u šatoru kod dvorca Batthyany. Tako će u četvrtak, 31. kolovoza, od 21 sat nastupati Opća opasnost. Petak je rezerviran za popularnu Maju Šuput, a subotnju večer upotpunit će koncert Begina.

Sveta Nedjelja prošle godine // Foto: ludbreg.hr

Važno je istaknuti da će posjetitelji imati prilike od petka, 1. rujna do nedjelje, razgledati dvorac Batthyany u kojem će se održati sajam antikviteta i izložba čajeva. Uz to, slobodan će biti i ulaz u kapelicu Sv. Križa.

Organizatori manifestacije su Grad Ludbreg, Župni ured Ludbreg, TZ Grada Ludbrega, CZKI ‘D.Novak’ Ludbreg, Radio Ludbreg i tvrtka Lukom.

čitam...