sveučilište sjever

Brojni fakulteti imaju problema s upisnim kvotama, ne i koprivničko Sveučilište, Tomiša: Službeno smo najbolji u Hrvatskoj

Svake godine je sve manje maturanata, demografska situacija je jako loša. Sve je veći broj privatnih učilišta, sve je veći broj studijskih programa, no unatoč svemu mi se jako dobro punimo, kaže Tomiša

11:41h
0
Foto: Ivan Balija
Arhiva // Foto: Ivan Balija

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, devet javnih visokih učilišta, odnosno osam fakulteta i jedno veleučilište ove godine nije uspjelo upisati ni jednog studenta na pojedine studije, a ukupan broj studijskih programa s nula ili do tri upisana studenta u Hrvatskoj se popeo na 40. Prije dvije godine takvih je studija bilo 29, lani 31.

Digitalne tehnologije privlače najbolje maturante, što je i logično, jer se o STEM-u najviše govori. Liječničko i farmaceutsko zvanje do sada je privlačilo najbolje gimnazijalce, no prošlog smo tjedna svjedočili prosvjedu mladih liječnika pred Ministarstvom zdravstva.

Iako broj studenata opada, studijskih programa u državi je više od 1700. Provjerili smo kakva je situacija na Sveučilištu Sjever – Sveučilišnom centru Koprivnica.

Tjedan karijera, Sveučilište Sjever
Foto: Ivan Balija

– Jako smo zadovoljni što se tiče upisa. Prema službenim podacima, najbolji smo u Hrvatskoj. Imamo najbolje upisne rezultate, dakle najveći broj upisanih studenata u odnosu na propisane kvote. Za sve studijske programe je ogroman interes, što se odnosi na redoviti i izvanredni studij. Redoviti su svi puni, izvanredni su jako dobro popunjeni, tako da je sve skupa odlično – rekao je prorektor Mario Tomiša.

Poremećaji u hrvatskom visokom školstvu nastali su, između ostalog, i zato što studenata jednostavno – nema. Naime, 10.000 praznih studentskih klupa ne govori, očito, samo o pogrešnoj politici, nego i o nestanku ljudi.

– Svake godine je sve manje maturanata, sve je manje djece u Hrvatskoj, demografska situacija je jako loša. Sve je veći broj privatnih učilišta, sve je veći broj studijskih programa, no unatoč svemu mi se jako dobro punimo. Prezadovoljni smo – ponovio je za kraj prorektor Tomiša.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!