ČEKA SE

Brza cesta do Kloštra Vojakovačkog naletjela na prepreku, Koren: Nekad na žalbu odgovore za tjedan dana, a nekad traje dva mjeseca

u postupku javne nabave uvijek ima nekakvih spornih trenutaka. U našem slučaju to je žalba koju je uputio ponuđač nadzora, tvrtka koja na javnom natječaju nije dobila posao. Uputili su žalbu na DKOM, to se sada čeka, objasnio je koprivničko-križevački župan.

12:13h
0
Foto: Ivan Balija
Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren // Foto: Ivan Balija

PORA Regionalna razvoja agencija Koprivničko-križevačke županije danas je održala konferenciju na kojoj je ravnateljica Melita Birčić otkrila kako će u Koprivnici biti “ured koji će biti produžena ruka Europske komisije.” Više o tome pročitajte ovdje.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren prilikom obraćanja medijima dotaknuo se izgradnje brze ceste do Kloštra Vojakovačkog. 

– Nedavno smo na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem postavili pitanje o potpisivanju razvojnog sporazuma. Bila bi to dobra poruka sada kada se fokusiramo na lokalno. Ima li veze s izborima, ne bih spekulirao. Time se pokazuje briga za centralni prostor, to je alat kojim se ciljevi efikasnije mogu ispuniti – smatra župan.

Ponovio je kako se na prostoru županije rade velike nacionalne investicije, od željeznice, preko projekata aglomeracije do brze ceste.

– Svakoga dana očekujemo građevinsku dozvolu za brzu cestu do Vojakovačkog Kloštra. Pokušavam stupiti u kontakt s Ministarstvom graditeljstva koje izdaje građevinsku dozvolu jesu li pristigle sve suglasnosti. Potrebno je bezbroj suglasnosti, kako je to u Hrvatskoj uobičajeno za obiteljsku kućicu pa je, vjerojatno, još gore za takve projekte. Uspjeli smo ishoditi suglasnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih željeznica. U toj su proceduri ostali neki koraci za učiniti. Naravno, u postupku javne nabave uvijek ima nekakvih spornih trenutaka. U našem slučaju to je žalba koju je uputio ponuđač nadzora, tvrtka koja na javnom natječaju nije dobila posao. Uputili su žalbu na DKOM, to se sada čeka. To nam je jedina prepreka na putu da strojevi dođu na trasu i počnu radove na brzoj cesti do Vojakovačkog Kloštra. Tvrtka Kamgrad iz Zagreba je odabrani izvođač krajem prošle godine, provedena je sva procedura javne nabave. Oni čekaju kako bi krenuli s radovima. No, bez građevinske dozvole i odabira nadzora ne mogu ući na objekt. Svaki dan očekujemo da se to dogodi – objasnio je župan.

Foto: kckzz.hr

Na pitanje novinara, Koren je u kontekstu žalbe upućene DKOM-u, odnosno Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, od strane nadzora, odgovorio kako ne zna u kojem roku moraju odgovoriti.

– Nekad mogu na žalbu odgovoriti u tjedan dana, a nekad to traje i po dva mjeseca. Nastojimo uputiti apel kako bi se žalba što prije riješila. Možda će biti svaki dan, no ne možemo na to utjecati. Nitko na DKOM nema direktan utjecaj, oni provode procedure sukladno svojim pravilima. Na to nemamo utjecaj – odgovorio je Koren.

Spomenimo kako je kazao kako je PORA “neizostavan čimbenik cijeloga sustava” koji sudjeluje u većini projekata gradova i općina.