Radni sastanak

BRZA CESTA Ministar Butković potvrdio gradnju najvažnije prometnice ovog kraja, evo kada bi trebala početi izgradnja

Planove je potvrdio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji je dao procjenu završetka prve faze gradnje ceste u idućih šest do sedam godina u oba kraja, i prema Koprivnici i prema Bjelovaru.

16:02h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Brza cesta do Koprivnice bila je najzanimljivija tema današnjeg posjeta ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na sastanku sa županom, njegovim suradnicima, gradonačelnicima i ostalim sudionicima raspravljano je o velikim projektima od vitalne važnosti za Podravinu i Prigorje poput, osim brze ceste, drugog kolosijeka pruge do Dugog sela, obnovi Podravske magistrale i Podravskoj brzoj cesti.

Između ostaloga, ministar Butković potvrdio je da će se brza cesta do Koprivnice graditi, a sada predstoji izrada dokumentacije za tu dionicu, što bi trebalo biti napravljeno do kraja 2020. godine. Građenje će biti fazno, najprije jedan trak u svakom smjeru, no planirat će se da u konačnici bude u profilu s ukupno četiri traka, kao što je od Križevaca do Zagreba.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Donijeli smo konkretne zaključke oko izgradnje nastavka brze ceste od Križevaca prema Koprivnici. U idućoj ćemo godini krenuti s prvom fazom izgradnje, do Kloštra Vojakovačkog, a kompletna dokumentacija će se definirati također iduće godine, s obzirom na to da je potrebno uskladiti i prostorne planove, kako bi imali spreman nastavak za 2020. godinu. Tu moramo naći i financiranje iz europskih fondova ili državnog proračuna – izjavio je ministar.

Kako je rekao, govorilo se i o cesti Bjelovar-Đurđevac, za koju se priprema projektna dokumentacija, kao i za Podravsku brzu cestu. Za to će se ugovarati projekti, kako bi sve bilo s te strane spremno za 2020. godinu, i kako bi se, zajedno s brzom cestom do Koprivnice, tražilo financiranje.

Tema su bile i Županijske uprave za ceste, koje posluju u otežanim uvjetima, a ministar Butković je najavio da će ŽUC Koprivničko-križevačke županije dobiti 12,5 milijuna kuna dodatnih sredstava do kraja ove godine, nakon što je prošle dobio 11,5 milijuna.

Foto: Matija Gudlin
Ministar Butković // Foto: Matija Gudlin

– Govorilo se i o najvažnijem projektu u hrvatskoj željezničkoj infrastrukturi, pruzi Dugo Selo-Križevci, koja ima određenih poteškoća. Sada je to stabilizirano i ide dinamikom koju želimo. Nastavak te dionice od Križevaca prema Koprivnici i mađarskoj granici, za koju su osigurana sredstva od 300 milijuna eura, ima raspisani natječaj, i do svibnja iduće godine nadamo se da ćemo imati izabranog izvođača. Drugim riječima, Koprivnica i Križevci će biti spojeni sa Zagrebom najkasnije do kraja 2022. godine dvokolosiječnom modernom prugom – najavio je Butković.

Planove je potvrdio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji je dao procjenu završetka prve faze gradnje ceste u idućih šest do sedam godina u oba kraja, i prema Koprivnici i prema Bjelovaru.

Sastankom je bio vrlo zadovoljan i župan Darko Koren.

– Osobno sam zadovoljan, no moje zadovoljstvo treba i podršku drugih, pogotovo onih koji su najodgovorniji da se ovi projekti doista i realiziraju. Sve što smo čuli je vrlo optimistično, ima i realne rokove i smatram da smo danas u potpunosti definirali problematiku prometne infrastrukture, dobili odgovore, dinamiku, rokove, sredstva, imamo podršku saborskih zastupnika, čelnika jedinica lokalne samouprave i sve u svemu, jako sam zadovoljan – izjavio je Koren.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Među saborskim zastupnicima na sastanku bio je i Željko Lacković, koji je posljednjih tjedana u više navrata izražavao svoje mišljenje i stavove o projektu brze ceste.

– Mislim da je dolaskom ministra dana još jedna prilika politici našega kraja, s obzirom da su stavljeni rokovi koji su mogući, ali traže iznimno lobiranje ako uopće želimo biti spremni 2020., kada će se otvoriti nova proračunska omotnica. Ako dotad nećemo imati spremnu dokumentaciju, morat ćemo se predbilježiti za proračunsko razdoblje 2027. – rekao je Lacković.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik, također je zadovoljan sastankom te je naglasio da cijeni ministra i njegovo viđenje Grada Koprivnice kao suradnika u projektu.

– Sastanak je bio korektan, mogu reći da smo zadovoljni, i sada je na nama, županiji i zastupnicima da te zaključke dobijemo i napismeno i da se borimo za to. Bez obzira na stranačke razlike, moram zahvaliti i ministru i direktoru Hrvatskih cesta koji su jasno rekli da su prostorni planovi u redu i da Koprivnica i Županija su adekvatan partner Hrvatskim cestama, bez obzira što neki pričali, galamili, blefirali i ostalo – zaključio je Jakšić.

čitam...
Loading...