Brza hrana izaziva ovisnost na sličan način kao i droge

12:32h
0
burger m

Istraživački centar Scripps Research Institute nedavno je dovršio opsežnu studiju koja je, prema riječima njezina autora, Paula Johnsona , pokazala da pretilost i ovisnost o drogama imaju zajedničke neurobiološke temelje.

Tijekom studije znanstvenici su hranili laboratorijske štakore trima tipovima prehrane: zdravom hranom bez mogućnosti konzumiranja brze hrane, hranom bogatom hranjivim tvarima, uz mogućnost konzumacije ograničene količine brze hrane i namirnicama koje su uključivale neograničene količine brze hrane.

Brza hrana korištena u istraživanju uključivala je kolače od sira, čokoladu, masno meso i mesne prerađevine, slatkiše, itd. Rezultati su pokazali da su štakori hranjeni isključivo takvom hranom ubrzo postali pretili, dok je težina štakora u prve dvije skupine ostala nepromijenjena.

Kako bi testirali učinak brze hrane na centre za užitak u mozgu, ujedno i područja na koja djeluju droge, istraživači su električnim impulsima stimulirali ta područja kad su štakori trčali u kotaču koji se okreće. Što je dulje štakor trčao na kotaču, primao je više osjećaja zadovoljstva putem električnih stimulansa.

Dok štakori koji su se hranili zdravom i prehranom s ograničenim unosom brze hrane nisu promijenili ponašanje za vrijeme trčanja u kotaču, štakori koji su hranjeni brzom hranom ubrzo su počeli trčati u kotaču mnogo dulje, što znači da im je centar za užitak u mozgu postajao sve manje osjetljiv na podražaje. U skladu s tim, štakori su počeli jesti sve više brze hrane jer su im tijela postala manje osjetljiva na zadovoljstvo koje stvara konzumacija takve hrane.

Znanstvenici su potom štakore izlagali bolnim elektrošokovima kad god bi jeli brzu hranu. Štakori koji su imali ograničenu mogućnost konzumacije brze hrane ubrzo su odustali od nje, no štakori koji su konzumirali samo brzu hranu nisu promijenili svoje ponašanje, unatoč boli.

“Izgubili su kontrolu, a to je srž ovisnosti”, pojasnio je znanstvenik Paul Kenny.

Žalosna je činjenica da su štakori koji su se hranili samo brzom hranom, nakon što je ona zamijenjena isključivo zdravom hranom, odbijali jesti puna dva tjedna.