Budite posebno oprezni zbog poledice // U posljednjih desetak dana više od stotinu prijeloma

08:13h
0
Zimsko vrijeme donosi niz opasnosti // Foto: Mario Kos

Neka vas ovo vrijeme ne zavara – iako snijeg ne pada, izlasci iz kuća te vožnja još su opasniji no što je to slučaj kada vlada snježna mećava. Naime, niske temperature noću uzrokuju smrzavanje vode nastale topljenjem snijega danju, a dodamo li k tome još i ledenu kišu, učinak ima prilično ozbiljne posljedice. Riječ je naravno o stradavanju građanstva, a koliko je situacija ozbiljna govori i činjenica da je u proteklih desetak dana pomoć zbog prijeloma i padova na poledici u Hitnom bolničkom odjelu koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek” zatražilo više od stotinu pacijenata.


– Samo je tijekom ponedjeljka, 3. veljače zaprimljeno u HBO-u ukupno 83 pacijenta, od kojih je 15-ak bilo s ozljedama ručnog zgloba, gležnja, lakta i ramena. Ozljede su bile posljedice pada na ledu i zaleđenim površinama – doznajemo iz ravnateljstva koprivničke bolnice.

Što se pak proteklog vikenda tiče, od 31. siječnja do 2. veljače, kada je velike probleme prouzročila ledena kiša, zaprimljeno je 12 pacijenata zbog vremenskih prilika, leda i skliskih površina. Radilo se o prijelomima kuka i ručnog zgloba.

– Jedino što možemo preporučiti građanima, dok traju ovakvi zimski uvjeti, jest da prilagode obuću vremenskim uvjetima i ne izlaze van ukoliko nije neophodno – dodaju iz Opće bolnice.

Za Glas Podravine je i dr. Mladen Vuljak iz HBO-a dao izjavu vezanu uz padove i ozljede nastale zbog zimskih vremenskih uvjeta.

– Ne pamtim da je lani bilo toliko padova, očito se građani nisu dobro opremili za snježne uvjete. Svaki dan na odjelu imamo oko osam prijeloma zbog padova na ledu. Samo u srijedu, prošloga tjedna, do dva sata bilo je sedam pacijenata koji su slomili zdjelicu, natkoljenicu, tri ručna zgloba, ramena i tako svaki dan – rekao je dr. Vuljak za Glas Podravine te dodao kako je barem 30 posto pacijenata s prijelomima kukova, zdjelice i natkoljenice zadržano u bolnici, stoga što je riječ o težim slučajevima, gdje je potrebna operacija.

Upozorio je i da pacijenti sa srčanim oboljenjima, plućni bolesnici te tlakaši također u povećanom broju trebaju liječničku pomoć.

Prema meteorološkim prognozama i kroz sljedećih će se sedam dana nastaviti slično vrijeme. Danju na očekuje kiša, ali srećom noću temperature ne bi trebale ići ispod nule. Najtoplije bi trebalo biti u petak, 7. veljače, kada meteorolozi predviđaju da će se žive u termometru popeti na 11 Celzijevih stupnjeva.

Upravo zbog najavljenog, barem privremeno, zatopljenja, ni meteoropati neće dobro proći. Naime, biometeorološke prilike bit će nepovoljne na području cijele Koprivničko-križevačke županije, što znači kako se zbog južine popraćene zatopljenjem kod ljudi osjetljivih na vrijeme može javiti manjak koncentracije, razdražljivost, glavobolja te nesanica. Kod kroničnih bolesnika moguće su pojačane tegobe.

čitam...