TRADICIJA

Budući medicinski djelatnici desetu godinu u nizu posjetili Ludbreško sunce

Susret je to koji uvijek završava osmijehom i radošću, a nerijetko i suzama jer Kuća sunca mjesto je na kojem se isprepliće tisuću emocija.

12:16h
0
Foto: Grad Ludbreg

Korisnike Ludbreškog sunca desetu godinu zaredom posjetili su učenici Medicinske škole Varaždin u pratnji profesorice Nataše Vuković i psihologa Luke Zlatića.

Kao i svake godine povod je bila proslava Valentinova. Iz svakog razreda Medicinske škole po nekoliko učenika okupilo se i autobusom krenulo prema Globočecu. Susret je to koji uvijek završava osmijehom i radošću, a nerijetko i suzama jer Kuća sunca mjesto je na kojem se isprepliće tisuću emocija.

– Opet sam radosna i ispunjenog srca jer se srećemo ponovo nakon 365 dana. Zahvalna sam profesorici Nataši koja nas ne zaboravi niti jedne godine. Ono što je najbitnije u našem radu jest činjenica da smo roditeljska udruga, osnovali su je roditelji djece s poteškoćama u razvoju kako bismo lakše pratili propise, lakše ostvarivali svoja prava i lakše našoj djeci osigurali sretan život kao što je ovaj u Kući sunca uz stručnjake na raspolaganju. Naša najmlađa korisnica ima 20 mjeseci, a naš najstariji korisnik 60 godina. Od rane intervencije, preko male škole, osnovne škole, srednje škole i nakon toga pokušamo ih staviti na tržište rada. Cijelo to razdoblje mi smo im na usluzi, borimo se sa stigmama o zapošljavanju osoba s invaliditetom bez da su poslodavci upoznati s njihovim vrijednostima, pedantnošću. Nas roditelje bolesne djece jako muči i što s našom djecom nakon nas te smo započeli s organiziranim stanovanjem, odnosno stambenim zajednicama. Ove godine čeka nas otvorenje treće kuće. Stambenom zajednicom postigli smo zaokruženi ciklus za osobe s invaliditetom – rekla je Ruža Zlatar, predsjednica Udruge Ludbreško sunce, a prenijele službene stranice Grada Ludbrega.

U ime svih učenika i profesora Medicinske škole nazočnima se obratila učenica Mia Martinčević, a školski je zbor priredio nekoliko pjesama koje su izvele učenice Mateja Sabolek, Gabrijela Bistrović, Iva Tomić, Maja Delija i Barbara Golubić uz tamburašku pratnju Marte Golubić.

– Prije deset godina učenica s ludbreškog područja došla je na ideju da stupimo u kontakt s ovom udrugom i štićenicima. Prve dvije godine naša suradnja funkcionirala je na način da oni dođu kod nas u Varaždin gdje bismo im uručili donaciju. Tada nas je predsjednica Udruge pozvala da ih posjetimo i naš dolazak ovdje pretvorio se u lijepu tradiciju – kazala je Nataša Vuković te dodala kako im zajednička pjesma i ples služe za punjenje baterija.

Štićenici Ludbreškog sunca učenike su obradovali prigodnim recitacijama na temu ljubavi i plesnim izvedbama.

– U svakom slučaju ovo je susret koji pozitivno utječe na učenike, ovo je oblik praktičnog učenja koji drugdje ne mogu dobiti. No, ovo je i nešto više, osobno, jer učenici shvaćaju da mogu pomoći nekome. Oni su budući zdravstveni djelatnici i komunikacija je važan dio njihovog budućeg rada tako da je upravo ta osobna strana izuzetno važan dio, a mi upravo takav oblik suradnje potičemo – zaključio je psiholog Luka Zlatić.

Inače, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i u 2019. godini financira rad Ludbreškog sunca putem projekta Zajedno za bolje odobrenog u sklopu projekta razvoja društvenog kapitala zajednice.

– Projektom su obuhvaćene aktivnosti koje Udruga provodi na nivou lokalne zajednice i u suradnji s institucijama na nivou Grada Ludbrega. Projektom se podiže kvaliteta života djece s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom uključivanjem u život lokalne zajednice, aktivnim angažmanom građanstva, suradnjom različitih dionika i međusektorske suradnje Provedbu projekta najavljujemo putem medija – ističu u Udruzi.

čitam...
Loading...