Budućnost Slavena: Do kraja mjeseca važno je uzeti priključak za Istrom i Šibenikom

15:27h
0
Foto: Mateo Alečković

Teški su dani iza koprivničkog Slaven Belupa i njegovog relativno novog trenera, Zorana Zekića. Odlaskom Deana Klafurića iz kluba te dolaskom osječkog stratega koji je svojedobno s Osijekom „rušio” redom sve najbolje hrvatske klubove te započeo eru europskog nogometa koji još uvijek traje pokraj istočnoga kraja Drave, ništa značajnije se nije promijenilo. I dalje se nagomilavaju porazi. U pet utakmica otkad je Zekić stigao u srce Podravine, upisao je jednu pobjedu (Karlovac 2:0, Kup), jedan remi (Istra 1961 1:1) i tri poraza, od koja dva uvjerljiva (Rijeka 1:2, Dinamo 1:4, Lokomotiva 0:3). Ponavljamo, svojedobno je gomilu sreće Zekić donosio na istočnom dijelu prekrasne Drave. Možda je vrijeme da slične rezultate ponovi zapadnijim tokovima…

Stalno se spašavaju

Kako trenutno stvari stoje, teško će do toga doći. Mnoge kladionice, među kojima je i PSK kladionica, prognoziraju Slavenu veliku borbu za ostanak u Prvoj HNL. Među raznim analitičarima su i navijači koprivničkoga kluba koji ovih ranih jesenskih dana nisu u optimističnom raspoloženju, iako je tek 11 kola iza nas, odnosno, još nije protekla niti trećina prvenstvene sezone. Posljednje tri sezone Slaven je završavao na sedmoj poziciji prvoligaške tablice, što nije daleko od možebitne kobne devete pozicije. Ako bismo otišli još malo u prošlost, od posljednjih šest sezona, pet puta su „Farmaceuti” okončavali na sedmome mjestu. U hrvatskim nogometnim krugovima već su postali poznati kao „nogometne mačke” – često su blizu, ali nikako na jednoj od posljednje dvije pozicije. Rekli bismo da taj nadimak dijele s pulskom Istrom.

„Slijedi nam teška borba za opstanak”

Ako težak poraz od „prvaka u naletu”, zagrebačkog Dinama, nije nagnao Zekića da potraži rješenja za bijeg iz teške situacije, onda je debakl u Kranjčevićevoj od „Lokosa” to svakako uradio. Više je puta nakon susreta naglasio kako su mu neshvatljive pogreške njegovih igrača: „Teško je što previše komentirati. Utakmica je bila u egalu, mi smo imali u prvom poluvremenu dva dobra izlaska, ali nismo zapucali po golu. Nakon toga kreće drugo poluvrijeme i kreće serija naših, ne znam kako bih to uopće nazvao jer neću koristiti grubu riječ. Kod prvog gola se spotaknemo pa zakasnimo, kod drugog je li bio prekršaj ili ne, ali opet situacija je to koja se treba rješavati… Prije toga imamo mrtvaca i ne zabijemo. Treći gol uopće ne treba komentirati. Sukus gluposti je da je ovo zaslužena pobjeda Lokomotive, a nama slijedi teška borba za opstanak. Radimo toliko gluposti i normalno da nas to kazni.”

Žalosno je ako Krstanović mora biti glavni

Uistinu, neshvatljiva je loša igra Slavena, momčadi koja uopće nema kvalitetno loše pojedince. Desetka ekipe je wunderkind, jedan od najperspektivnijih juniora „Lijepe naše”, Lovro Zvonarek koji je stigao iz minhenskog Bayerna, no još se treba priviknuti na seniorski nogomet. Tu su još Mateo Monjac koji je bljesnuo početkom sezone, pa niz iskusnih igrača poput Gorana Parackog, novopridošlog Zorana Kvržića i ikone HNL-terena, Ivana Krstanovića. Žalosno je ako je „Krle”, koji će za manje od tri mjeseca ući u 40. godinu života, tituliran glavnim igračem koprivničkoga kluba te onim koji bi trebao spasiti Slaven od ispadanja u niži rang.

Igra na rezultat

Eventualno ispadanje iz Prve HNL, prvo takvo u povijesti kluba, vjerojatno bi značilo i, koliko god to tužno zvučalo, krah Slaven Belupa. Znamo da se poveća količina novca veže jedino uz prvoligaški nogomet, a ispadanje u Drugu HNL vjerojatno bi značilo raskid suradnje s glavnim sponzorom, Belupom. Slaven je godinama pokazivao da zna igrati na rezultat te u narednim utakmicama možemo očekivati susrete s malim brojem golova, sve kako bi se održao prvoligaški status. Međutim, trebat će tu i tamo uzeti i tri boda, a to je ove sezone bio slučaj jedino na Maksimiru protiv Dinama. Nedjeljni ispit zove se „Osijek”, a nakon toga dvostruki sraz s ojačanim Šibenikom na Šubićevcu, prvo u prvenstvu, a potom u Kupu. Važniji je, u svakom slučaju, onaj prvi okršaj…