pred izbore

Burno u K. Ivancu! Iz HSS optužili Švegovića za ucjenu poduzetnika i djelatnika, kojeg tvrde da je zatvorio u zgradi općine

Svi znate da je predizborna kampanja uvijek oštra. Međutim, jučer su neke stvari prešle granicu dobrog ukusa te smo morali reagirati, rekao je Vrabelj.

14:14h
0
Foto: Ivan Balija
Zoran Vrabelj, Ivan Pal i Alen Jančevec // Foto: Ivan Balija

Županijska organizacija HSS-a Koprivničko-križevačke županije danas je sazvala izvanrednu konferenciju za medije, i to, kako su naveli u službenom pozivu, “nakon nepamćenog incidenta i policijskog postupanja u prostorijama Općine Koprivnički Ivanec u večernjim satima u četvrtak 27. svibnja 2021. godine.”

Konferenciji su prisustvovali županijski i gradski vijećnik HSS-a Ivan Pal, kandidat za načelnika Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj te zaposlenik Općine Koprivnički Ivanec Alen Jančevec.

– Minimalno što su zaslužili jest da sam s njima danas – rekao je, između ostaloga, na početku Pal.

Riječ je potom preuzeo Vrabelj.

– Svi znate da je predizborna kampanja uvijek oštra. Međutim, jučer su neke stvari prešle granicu dobrog ukusa te smo morali reagirati. Naime, jučer je napadnut moj prijatelj, gospodin Alen Jančevec, s lažnim izjavama i ucjenama. To je ozbiljna manipulacija gospodina Švegovića (Mario, dosadašnji načelnik općine Koprivnički Ivanec, op. a.) na ugled i čast Alena, na njegovu egzistenciju. To je dno dna – govorio je Vrabelj.

Foto: Ivan Balija
Zoran Vrabelj // Foto: Ivan Balija

Jančevec je iznio svoje tvrdnje koji je, predstavio se, djelatnik Općine Koprivnički Ivanec u kojoj radi kao viši referent za investicije općine Koprivnički Ivanec. Ondje je, nastavio je, rođen te ondje živi, a u Općini radi osam-devet godina.

– Nikada nisam imao nikakvih problema, radio sam savjesno. Tijekom tih godina promijenila su se trojica načelnika, sada smo u četvrtim izborima. Sa svima sam korektno surađivao, često poslove obavljao prekovremeno, vikendom i za vrijeme bolovanja kada sam bio pozitivan na koronavirus – govorio je Jančevec.

Ovih dana, nastavio je, dogodilo se nešto na što su morali reagirati.

Foto: Ivan Balija
Alen Jančevec // Foto: Ivan Balija

Doživio sam ucjene od strane trenutnog načelnika gospodina Marija Švegovića vezano uz lokalne izbore i koje se odnose na činjenicu što sam član Hrvatske seljačke stranke i što javno podržavam Zorana Vrabelja kao kandidata za načelnika Koprivničkog Ivanca. To je našem trenutnom načelniku zasmetalo te je imao potrebu spustiti se na nisku razinu i pokušati mene i moj rad oblatiti na koji god način može – govorio je.

Istaknuo je kako je Općina Koprivnički Ivanec prije mjesec dana raspisala Natječaj za sufinanciranje poduzetnika i obrtnika s područja općine Koprivnički Ivanec. Jančevec je, kaže, pisao taj natječaj jer je u sklopu njegova mjesta. Na natječaj je, prema njegovim riječima, stiglo osam prijava.

– Postoji posebno povjerenstvo koje odlučuje o prijavama. Sjednica povjerenstva je sazvana, odluka nije donesena te će biti sazvana nova koja je bila zakazana za jučer u 19.30 sati. Prije te sjednice, oko 16 sati, Mario Švegović u svoj je ured pozvao jednu osobu, prijavitelja na taj natječaj, i doslovno ga ucijenila da mora potpisati unaprijed pripremljenu, lažnu, anonimnu izjavu u kojoj tvrdi da sam ja kao općinski djelatnik od njega tražio mito od deset posto kako bih mu pomogao da dobije sredstva na spomenutom natječaju – tvrdi Jančevec.

Foto: Ivan Balija
Ivan Pal // Foto: Ivan Balija

On je tu informaciju saznao te je, rekao je, u policiji podnio kaznenu prijavu protiv načelnika Švegovića. S obzirom da je kaznena prijava podnesena, dodao je, danas ne može govoriti o konkretnim imenima.

– Ovo je jako nisko, nemoralno, nadilazi kampanju. Ovo je direktan udarac na mene, a sve je vezano na neispunjene političke ambicije načelnika Marija Švegovića. Za sve što govorim, prema friškim informacijama, imamo dokaze o kojima ne smijemo govoriti. Taj gospodin bio je u šoku kada je čuo da je ucijenjen, ali i u strahu jer je bio ucijenjen s policijom od strane Švegovića, imao je neke probleme s dokumentacijom, potpisao tu izjavu. Danas je taj isti gospodin, koji je potpisao izjavu, samoinicijativno otišao na policiju i podnio izjavu u kojoj je priznao da je pod ucjenom gospodina Švegovića morao potpisati lažnu izjavu u kojoj piše da sam ga ja, kao djelatnik općine, tražio mito kako bih mu, ne znam na koji način, pomogao da dobije sredstva od općine. Postupak je u tijeku pa bih tu stao – rekao je Jančevec.

Podsjetio je kako je Švegović četiri godine na čelu Koprivničkog Ivanca.

– Poznavajući Švegovića, njegove ambicije, pokušao sam svoj posao odraditi maksimalno kvalitetno. Kao osoba koja je prije godinu dana napustila HSS, koja nije ostvarila svoje političke ambicije koje se tiču Sabora i parlamentarnih izbora, pribjegava metodama kojima želi blatiti moj rad i egzistenciju u općini. Ovo je stvar koju ljudi moraju znati. A sve ovo događa se dva dana prije izbora. Ovo je taktički odigrano. Opovrgavam njegov način postupanja. Javnost mora znati o radnjama koje postupa Mario Švegović – zaključio je.

Vrabelj je rekao kako ga je Švegović nazvao foteljašem “koji iz osobnih interesa ide za načelnika općine.” Vrabelj to opovrgava, dodajući kako je “Švegović izašao iz HSS-a zbog osobnih interesa jer mu nije bilo dopušteno biti na listi za Sabor.”

Iskreno, 21 tisuća kuna bruto plaće koju prima, što se može provjeriti, možda je najveća plaća svih načelnika naše općine. Javnost to mora znati. Nevjerojatno je da osoba koja prima takvu plaću može tako nešto izjaviti. Igra nisko, prizemno i to nije prvi put. Imamo mnogo saznanja o njemu. Jednoj gospođi, koja mi je to priznala, prijetio je da neće biti zaposlena na javnim radovima ako neće glasati za njega. Zasmetalo ga je što o njemu govorimo istinu. Mještani moraju znati kakav ih je čovjek vodio i tko ih više neće voditi.

Pal je ponovio kako ih podržava, naglasivši kako je Vrabelj bio na njegovoj listi za Županijsku skupštinu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Jako sam pazio tko mi je na listi. Imamo osobnu odgovornost prema ljudima koje smo imali na listi. Dečkima sam rekao da se ne smiju dati izgurati iz politike, zato smo kao društvo u takvome problemu. Najlakše se maknuti jer vas netko udara, ali treba znati primiti udarac. Imaju maksimalnu podršku, vjerujem u njih. Nadam se da će zagađenost politike doći kraju – Pal se obratio Vrabelju i Jančevcu.

Kazali su, također, kako su bili jučer na odboru kojim su se trebala dodijeliti sredstva mladim poduzetnicima.

– U cijeloj stvari čovjeku promaknu neke stvari. Švegović je u medije plasirao natpise koje moramo opovrgnuti. Jučer se, u 19.30 sati, u općini trebala održati druga sjednica povjerenstva za dodjelu poticaja. Prije nje, obavio sam razgovor u policiji i potom smo Zoran i ja došli na povjerenstvo u kojemu sam ja kao djelatnik, a Zoran kao član, morali biti prisutni. Prije sjednice, iznio sam informacije da je Švegović ucijenio mještanina potpisivanjem izjave pod prijetnjom policije. Obavijestio sam ga da sam obavijestio policiju. Nisam više želio sudjelovati u radu sjednice, a Švegović mi je zapriječio izlazak iz vijećnice. Stao je na vrata i nije mi dopustio da izađem van. Došlo je do naguravanja, Zoran je pozvao policiju, Švegović je zaključao vrata zgrade. Izašao sam na stražnji ulaz za osobe s invaliditetom i čekao policiju koja je sve raščistila. Tada smo se razišli – ispričao je Jančevec.

Jančevec je, također, rekao kako osobu koja je, prema njegovim riječima, trebala potpisati lažnu izjavu uopće ne poznaje niti su ikada razgovarali.

– Da me sad netko pita tko je ta osoba, ne znam bih li je mogao prepoznati – tvrdi Jančevec.

Na pitanje novinara o neslužbenom postojanju snimke ovoga slučaja Jančevec je rekao kako nema nikakvu informaciju o tome. On, naglašava, nikoga nije snimao.

– Švegovićev interes pred izbore bio je blaćenje HSS-a, mene kao čovjeka koji stoji iza Zorana Vrabelja – rekao je Jančevec.

Prema njemu, Mario Švegović danas mu je rekao kako je od danas na prisilnom godišnjem odmoru.

čitam...