KUPID

Čak 18 koprivničkih udruga svoje će aktivnosti provoditi u preuređenom Domu mladih

Opremljen je i namješten co-working prostor, P.I.P.A. je opremljena novim stolovima i stolicama, postavljena je taktilna staza i tlocrt za slijepe osobe te uz soboslikarske radove kupljeno i 300 stolica za gledalište u dvorani.

14:39h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivničke udruge ponovno imaju dom naziv je projekta koji je danas predstavljen u prostorijama koprivničkog Doma mladih. Projekt je krenuo u lipnju, a nositelj mu je Udruga Kopriva u partnerstvu s Gradom Koprivnicom i Pučkom otvorenim učilištem Koprivnica.

Iako je provođenje počelo pred tri mjeseca, s medijskim predstavljanjem projekta pričekalo se do završetka adaptacijskih radova.

U navedenom razdoblju u Domu mladih dogodile su se brojne promjene, primjerice opremljen je i namješten co-working prostor, P.I.P.A. je opremljena novim stolovima i stolicama, postavljena je taktilna staza i tlocrt za slijepe osobe te uz soboslikarske radove kupljeno i 300 stolica za gledalište u dvorani. Vrijednost nabavljene robe je 87 tisuća kuna. Prostor će se u narednim tjednima opremiti i tehničkom opremom za koju je u tijeku javna nabava.

Projekt KUPID usmjeren je revatilizaciji prostora u javnom vlasništvu kroz koji će se, iz pasivnog prostora, pretvoriti u aktivan društveni centar čije korištenje će donijeti pojačan organizacijski i programski razvoj civilnog društva koje će ga koristiti kao ciljne skupine.

Foto: Ivan Balija
Ivan Funtek // Foto: Ivan Balija

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijun kuna od čega je iz europskih sredstava osigurano 1,3 milijuna. Ostatak od 230 tisuća pokriva se iz državnog proračuna. Završetak projekta predviđen je za svibanj 2022. godine.

– Civilno društvo i njegove udruge će promijeniti lice Grada i način funkcioniranja samih udruga I njihovih aktivnosti, a projekt je od velike važnosti nama Koprivničancima, jer će nam omogućiti brojne aktivnosti iz širokog spektra za najrazličitije društvene skupine, istaknula je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž ovom prilikom.

Ivan Funtek, predsjednik Udruge Kopriva iskazao je zadovoljstvo što je Udruga uspjela doći do razine da može aplicirati na projekte i dobiti povjerenje onih koji odlučuju o podjeli sredstava.

– Okupili smo tim ljudi mi sami, Grad, Komunalac, bila je dobra međusektorska suradnja, Europa je morala prihvatiti tako super napisan projekt – kazao je Funtek koji se nada da će sugrađani prepoznati aktivnosti koje će u sklopu projekta provoditi.

Voditelj projekta Alen Kerovec pojasnio je kako će se za trajanja projekta provesti 30 različitih programa sa preko 200 aktivnosti iz područja slikarstva, ekologije, volontiranja i brojnih drugih područja te je ovom prilikom zahvalio svim udrugama koje za sada odrađuju sve svoje obaveze prema dogovorenom planu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Kroz projekt imamo i prva zapošljavanja na puno radno vrijeme u Udruzi što nam olakšava funkcioniranje. Od Udruge koja je imala volonterski centar i jednu osobu zaposlenu na pola radnog vremena sad imamo dvije osobe na puno radno vrijeme, formirano tim za uspješno provedbu budućih projekata – rekao je Kerovec.

Dubravka Horvat iz GKP Komunalca dodala je kako je u međuvremenu, za ljetnih mjeseci, postavljen novi pod i klimatizacijski uređaj u dvorani Doma mladih u kojoj će od sada biti ugodno boraviti bez obzira na godišnje doba te obećala podršku projektu KUPID i nadalje.

Organizacije civilnog društva koje sudjeluju u provedbi projekta i programskoj revitalizaciji Doma mladih Koprivnica su Pčelarska udruga Lipa Koprivnica, Udruga Dobar Film, Udruga MOJA, Klub za starije osobe Mariška, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Likovni klub Paleta, Društvo Naša Djeca, Mažoretkinje grada Koprivnice, Zajednica športskih udruga grada Koprivnice, Ludens teatar, Udruga zdravlje iz prirode, Plesni studio JUMP, Zelena Akcija, Zelena Mreža Aktivističkih Grupa, Bio vrt u skladu s prirodom i Zaštitarsko ekološka udruga SENJAR.

čitam...