vječito pitanje maski

Capak: Drugi val korone možemo očekivati poslije ljetnih mjeseci, Markotić: Plazma nije rješenje u liječenju

Profesorica Alemka Markotić odgovorila je na pitanje hoće li se u liječenju koristiti krvna plazma osoba koje su preboljele koronavirus. 

15:04h
0
Krunoslav Capak, Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo // Screenshot index.hr

Kao mnogo puta dosad, od nacionalnog Stožera civilne zaštite tražilo se pojašnjenje oko nošenja zaštitnih maski. Riječ je pripala Krunoslavu Capaku, ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je ponovno pokušao razjasniti stvari.

– Kirurške maske su za jednokratnu uporabu, mijenjaju ih za dva sata. Obične platnene, pamučne ili druge maske, one se mogu prati i višekratno upotrijebiti. Kad je maska vlažna treba ju zamijeniti. One ne pružaju potpunu zaštitu. Netko tko stalno radi s bolesnicima ne može se takvom maskom zaštiti. Ona šititi da se ne širi aerosol i kapljice, no ona ne zaustavlja virus jer nema tako sitne pore kao što imaju kirurške i druge maske – pojasnio je.

Priznao je kako se može očekivati drugi val koronavirusa nakon što prođu ljetni mjeseci.

– Ovo je podmukla bolest. Bit će puno teže. Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih, virus vrati sa istim svojim karakteristikama, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala, ali tada ćemo više znati nego sada, bit ćemo spretniji i pametniji i možda ćemo imati neko oružje da se zaštitimo – rekao je Capak.

Profesorica Alemka Markotić odgovorila je na pitanje hoće li se u liječenju koristiti krvna plazma osoba koje su preboljele koronavirus.

– To su ideje kad nemate lijek, kad nemate cjepivo. Ograničeno se primjenjuje plazma. Da, planovi su i u Hrvatskoj. Ono što je bitno da morate imati zdravog čovjeka da bi ste mu mogli izvaditi krv u potrebnoj količini, više njih. Pitanje je koliko bi njih zasad bilo spremno, te trebaju biti dobrovoljci.

Treba se vidjeti koja je zaštitna vrijednost te plazme. Nema još sustavne studije na više pacijenata koji su bili liječeni plazmom i nekim drugim lijekom da bi se potvrdila učinkovitost plazme. U toj plazmi je bitno da imaju antitijela na koronavirus. Može biti različitih subgrupa. To neće biti nešto s čim se može masovno zaštiti ljude – objasnila je.

 

čitam...