PRAC

Capak o rizicima cijepljenja AstraZenecom za žene mlađe od 55 godina: ‘Moguće je da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima ugrušaka’

Pitali su ga postoji li u ovom trenutku netko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecom, odnosno postoji li povećani rizik za žene mlađe od 55 godina. 

13:40h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Krunoslav Capak danas je detaljnije pričao o mogućim rizicima cijepljenja AstraZenecom za žene u dobi od 25 do 55 godina. Pitali su ga postoji li u ovom trenutku netko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecom, odnosno postoji li povećani rizik za žene mlađe od 55 godina.

– U svom jučerašnjem priopćenju o razmatranju komisije koju nazivamo PRAC (komisija koja se bavi farmakovigilancijom), posebno što se tiče cjepiva AstraZenece, istaknuto je da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u krvnim žilama koje odvode krv iz mozga i da ta situacija treba biti dalje istražena i da će komisija dalje nastaviti sa svojim radom po tom pitanju – rekao je Capak.

“To je nešto više od onog što je očekivano”

– To svoje mišljenje EMA bazira na činjenici da je, ako se isključi pojavnost covida u zadnjih godinu dana i ako se kao pozadinska informacija uzme populacija od 20 milijuna ljudi, Europljana, prije pojave covida, a toliko je ljudi cijepljeno AstraZenecom na području Europe i Velike Britanije, da je očekivana pojavnost slučajeva ovih bolesti, dakle diseminirane introvaskularne koagulacije, jedan, a tromboze venskih sinusa 1.35 na tih 20 milijuna, a da smo mi otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom zabilježili pet slučajeva diseminirane introvaskularne koagulacije i 12 slučajeva tromboze venskih sinusa, dakle to je nešto više od onog što je očekivano. Tu se uglavnom radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina – rekao je Capak.