svi su testirani

Capak o situaciji u koprivničkom Domu: Situacija je eskalirala, najbitnije je da se sve stavi pod kontrolu

Ne možete znati hoće li vam doći netko s koronavirusom, a nema simptome i ne zna da je zaražen. Donijeli smo čitav niz mjera koji se tiče starijih, kao i odluku o formiranju timova koji nadziru provođenje mjera koje smo donijeli.

15:00h
0
Dom za starije i nemoćne Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Kakvo je stanje u koprivničkom Domu za starije i nemoćne prokomentirao je Krunoslav Capak na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite. Podsjetimo, jučer je zabilježen skok od čak 16 novih slučajeva u Koprivnici, od čega je 13 zaraženih štićenika. Prije nekoliko trenutaka, nakon izjava Krunoslava Capaka stigle su informacije o još pet novozaraženih u koprivničkom Domu.


– Još uvijek nemamo rezultate brisova koji su uzeti svima koji se nalaze u stacionaru koprivničkog Doma. Kad dobijemo te rezultate onda ćemo znati više. Tamo se dogodilo da je prvo dvoje oboljelih, štićenici, vratili su se iz bolnice i donijeli virus. Nakon toga imali smo dva slučaja među zaposlenicima. Broj oboljelih je ‘kapao’, da bi jučer situacija eskalirala. Epidemiolozi su na terenu, uzeli su briseve svim zaposlenicima i svim štićenicima. Nadamo se da će se situacija staviti pod kontrolu – rekao je Capak.

Isto tako, Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje misli li da se epidemiološki postupalo povoljno u Domu u Koprivnici?

– Po onome što sam čuo od kolega koje upravljaju situacijom u koprivničkom Domu, to se dogodilo ulaz kad su u Dom ušli novooboljeli iz bolnice. To je jako teško držati pod kontrolom, pogotovo ovakvu bolest koja ima inkubaciju od 14 dana.

Ne možete znati hoće li vam doći netko s koronavirusom, a nema simptome i ne zna da je zaražen. Donijeli smo čitav niz mjera koji se tiče starijih, kao i odluku o formiranju timova koji nadziru provođenje mjera koje smo donijeli. Time držimo jedan koridor između vanjskog svijeta i svijeta u Domu za starije. Rizik od ulaska bolesti u dom nikada ne može biti 0. To se uvijek može dogoditi.

Ne bih donosio ocjenu je li napravljena neka greška, to ćemo učiniti kad dobijemo kompletan izvještaj. Najbitnije je da se stvar stavi pod kontrolu, da se štićenici zaštite, da se svi testiraju prije ulaska u Dom – pojasnio je Capak.

Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

čitam...