USKORO KREĆU DANI CIJEPLJENJA

Capak objavio koliko točno cjepiva dolazi 26. prosinca u Hrvatsku: Mi ćemo pokušati cijepiti što više ljudi

Cjepivo će dobiti prva prioritetna skupina. To su zdravstveni djelatnici koji direktno rade s Covid pacijentima, starije osobe smještene u stacionarnim objektima, odnosno korisnici domova za starije i radnici u domovima za starije osobe.

13:39h
0
Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji Nacionalnog stožera rekao je kako će u skladu s dogovorima unutar EU-a, 27., 28. i 29. prosinca biti proglašeni danima cijepljenja protiv Covida-19 u EU.


Obilježit će se jednom simboličnom raspodjelom cjepiva koje će se prvo na području Europske unije koje će se registrirati. To je Pfizerovo cjepivo koje će danas dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

– U Hrvatsku će 26. biti upućeno 9750 doza Pfizerovog cjepiva koje će biti odmah slijedeći dan distribuirano svim mjestima cijepljenja. Te doze bit će raspoređene na 9750 osoba. Mi ćemo pokušati cijepiti što više ljudi, do 9750, jer imamo obećanje od Pfizera da će 31. 12. isporučit preostalu količinu doza za koju još uvijek ne znamo koliko će biti – rekao je Capak odgovarajući na pitanja.

Pojasnio je da će tu prvu tranšu cjepiva dobiti županijski zavodi za javno zdravstvo, a prema planu cijepljenja koji je napravljen i koji će biti usvojen od strane Vlade u srijedu, dobit će ga prva prioritetna skupina. To su zdravstveni djelatnici koji direktno rade s Covid pacijentima, starije osobe smještene u stacionarnim objektima, odnosno korisnici domova za starije i radnici u domovima za starije osobe.

– Radi se o jednoj manjoj količini s kojom mi ne možemo pokriti sve te skupine kompletno. Odlučeno je da će se ta prva tranša raspodijeliti i pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije, a cijepit će se i dio zdravstvenih djelatnika koji radi u hitnoj medicinskoj pomoći i dio radnika koji rade u primarnim respiratornim intezivističkim centrima – rekao je Capak.

Rekao je i da još nemaju ime osobe koja će prva u Hrvatskoj primiti cjepivo, ali da će ga ubrzo imati, piše RTL. 

čitam...