COVID-19

Capak: Trenutak kada ćemo imati cjepivo sve je bliže, rezervirali smo količine za 50 posto stanovnika

Evidentirano je 2597 novih slučajeva. Testirano je 9681 osoba, ukupno je 1545 na liječenju u bolnicama, dok je s 18 novih 178 osoba na respiratorima. Preminulih je 28.

11:21h
0
testing sample science doctor nurse scientist coronavirus covid covid  virus ppe test tube t JoVgAO
Ilustracija // twenty20

Stožer civilne zaštite RH vratio se održavanju konferencija za medija. Nakon prve organizirane u ponedjeljak, druga je uslijedila danas. Treća će, pak, biti u petak.

Otvorio ju je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon čega je riječ preuzela pomoćnica ministra zdravstva Vera Janković-Katalinić, kazavši kako je danas u Hrvatskoj evidentirano 2597 novih slučajeva. Testirano je 9681 osoba, 1545 ukupno je na liječenju u bolnicama, dok je s 18 novih ukupno 178 osoba na respiratorima. Preminulih je 28.

– Trenutak kada ćemo imati cjepivo sve je bliže, Hrvatska se ozbiljno priprema. Imamo nacrt plana, ali ne može biti finiširan jer nemamo neke elemente. Bit će gotov kada ćemo znati datum dolaska i broja cjepiva. Rezervirali smo količine za više od 50 posto stanovnika. Sklopili smo ugovor za oxfordsko cjepivo za više od 2,7 milijuna doza. Također, sklopili smo ugovor s Pfizerom, naručili smo milijun doza. Još ne znamo kako će Europska unija napraviti raspored. Distribucija bi, rekli su nam, krenula već u 12. mjesecu, a cijepljenje registracijom cjepiva. No, tu informaciju još ne možemo potvrditi. Naši se kontakti s proizvođačima dogovaraju. Naš plan sadržava i skupine koje će se cijepiti te cjepitelje. Konačni plan napravit ćemo kada finiširamo sve elemente – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Cijepljenje će provoditi zavodi za javno zdravstvo, pedijatri i obiteljski liječnici. Capak napominje kako je vjerojatnost da će cjepivo doći u prosincu malena, već ga se očekuje u prvome kvartalu 2021. godine. Registracija se, s druge strane, kaže, ne očekuje prije Božića.

Cjepivo neće biti obavezno, istaknuo je.

V. Janković-Katalinić odgovorila je na pitanje novinara o dugu prema veledrogerijama.

– Današnja financijska injekcija omogućit će dolazak lijekova. I dalje ćemo raditi kako bi opskrba bila kontinuirana, pacijenti su prioritet našega zdravstvenog sustava – izjavila je te potvrdila kako će uspostaviti pozivni centar u kojemu će onkološki pacijenti moći dobiti potrebne informacije.

Capak tvrdi kako su provjerili te utvrdili da je malo slučajeva u kojima liječnici pacijente ne šalju na testiranje, već ih proglašavaju vjerojatnim kontaktima.

– Svi, koji imaju simptome, potražit će pomoć u kliničkim centrima ili ustanovama. Nikome testiranje neće biti uskraćeno. Iznimke uvijek postoje, ali one nisu pravilo – kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.