stigao iz zaraženog područja

Čekaju se rezultati testa muškarca iz Virovitičko-podravske županije koji je počeo pokazivati simptome bolesti

Radi potpune otvorenosti i transparentnosti, kad budemo imali taj rezultat, županijski Stožer, na čelu s dožupanom Klementom, će sazvati konferenciju za tisak, bez obzira hoće li test biti pozitivan ili negativan, obratit ćemo se javnosti, rekao je.

13:44h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Na području susjedne nam Virovitičko-podravske županije pojavio se prvi potencijalni slučaj zaraze koronavirusom, piše icv.hr. Kako kaže epidemiolog Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i član županijskog Stožera civilne zaštite, tijekom vikenda jedan je muškarac počeo pokazivati simptome bolesti, a uz to je i boravio u jednom od zaraženih područja.

– Tijekom vikenda imali smo opravdano indicirani slučaj osobe, za koju još nije utvrđeno da je pozitivna na koronavirus, ali po protokolu izražene kliničke slike koja odgovara takvoj bolesti i nužnog epidemiološkog podatka o boravku unatrag 14 dana u jednom od zaraženih područja, ispunjavala je te kriterije. Pod svim mjerama osobne zaštite zajedno s kolegama u hitnoj i u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu OB Virovitica, smjestili smo ju u izolacijsku jedinicu, po svim pravilima struke – rekao je doktor Venus, dodavši kako su mu danas uzeti uzorci i odvezeni u Zagreb u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Rezultati testova će se znati danas tijekom popodneva ili najkasnije sutra te će onda znati kako postupati dalje.

– Radi potpune otvorenosti i transparentnosti, kad budemo imali taj rezultat, županijski Stožer, na čelu s dožupanom Klementom, će sazvati konferenciju za tisak, bez obzira hoće li test biti pozitivan ili negativan, obratit ćemo se javnosti – rekao je.

– Članovi obitelji potencijalno zaražene osobe stavljeni su u kućnu karantenu i svi se nalaze izolirani od okoline, kako u slučaju, ako bi se pokazalo da je dotična osoba pozitivna, možda postoji potencijalni rizik da je netko i od njih zaražen s obzirom na to da su najbliži kontakti – rekao je Venus, otkrivši sljedeće korake nakon rezultata testa.

– Ako se pokaže da je dotični gospodin negativan, nikome ništa što se tiče korone, ako se pokaže da je pozitivan, tada ćemo kroz narednih 14 dana pratiti sve njegove kontakte koji će biti u karanteni. U slučaju da se netko od njih razboli i pokaže kliničke znake, tada i njega premještamo u izolaciju u bolnicu, a svi ostali i dalje ostaju u karanteni, ali im se opet produžava to vrijeme trajanja karantene sve dok se situacija ne raščisti – kaže doktor, naglašavajući kako još uvijek ne treba donositi zaključke.

– Naglašavam da još uvijek nemamo rezultat, možda je to sve lažna uzbuna, ali kriteriji su postojali i mi smo odgovorno postupili po svim preporukama svjetskih stručnjaka koji kažu da je u ovakvim graničnim slučajevima bolje napraviti malo više pa da se pokaže da to nije bilo potrebno, nego da smo nonšalantno rekli „ah to nije ništa“ pa da se pokaže da je – istaknuo je za ICV.

 

čitam...