ZA BOLJE SUTRA

ČESTITAMO Marija Mraz jedna je od govornica velike Konferencije u Engleskoj

- Voljela bih da sve to rezultira i mogućim pronalaskom radnih mjesta u nekoj od zemalja koje imaju uvjete daleko bolje za zapošljavanje osoba s invaliditetom - kaže Mraz.

11:31h
0
Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, odnosno predsjednica Marija Mraz, 21. travnja odlazi u Englesku na konferenciju koja je namijenjena osobama koje rade s mladima na području EU, odnosno onima koji se bave inkluzijom, međusektorskom suradnjom, transnacionalnim povezivanjem za okupljanje i širenje tolerancije prema različitosti.

Poziv je Udruzi upućen od strane Nacionalne Agencije za mobilnost u sklopu programa Programa Erasmus, a konferencija će se održati u Birminghamu od 21. do 25. travnja. Na njoj će biti oko 100 sudionika iz 36 različitih zemalja. Predavači će biti predstavnici nacionalnih agencija i resursnih centara s velikim iskustvom u radu s mladima iz SALTO-YOUTH organizacije. SALTO je mreža šest centara za resurse koji rade na prioritetnim europskim područjima u području mladih. Na konferenciji će se predstaviti i Udruga Bolje sutra, ali i Koprivnica posebno kao mjesto dobrog življenja za građane s invaliditetom.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Hrvatsku ću predstaviti kao mjesto u kojem ipak nije sve tako crno kao što se na izgled čini. Značenje za Udrugu čija sam predsjednica i mene osobno je veliko. Nastojanja i htjenja da stvorimo ovdje u našoj Koprivnici inkluzivno društvo sa što više uvjeta za uključivanje mladih s invaliditetom u sve pore društva nikad nije dovoljno ni previše. Moramo se truditi svakodnevno i iznova, a za to su nam potrebna znanja, iskustva i primjeri dobrih praksi iz drugih zemalja koji su u tom području otišli daleko od nas – govori Marija Mraz, predsjednica Udruge.

Sudjelovanje na Konferenciji, odnosno ono što će na njoj čuti i saznati, Udruzi će pomoći u stvaranju još boljih načina rada u korist članova i lokalne zajednice. Kontakti koje će imati prilike uspostaviti sa sudionicima konferencije će, kaže Mraz, doprinijeti tome da će stvarati mrežu potencijalnih suradnika i partnera za pripremu i realizaciju projekata na međunarodnoj razini.

– Voljela bih da sve to rezultira i mogućim pronalaskom radnih mjesta u nekoj od zemalja koje imaju uvjete daleko bolje za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kako smo članica EU nema zapreke da i osobe s invaliditetom zatraže posao u ostalim članicama zemljama – rekla je Marija Mraz.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na temu inkluzije će se raspravljati u četiri zasebne teme: pristupi za pomoć osobama s različitim vrstama invaliditeta, podrška mladima koji su u takozvanoj NEET situaciji, odnosno koji se suočavaju s ekonomskim preprekama, borba protiv ekstremizma ili radikalizacije te strategije za mlade ruralnih područja koji su u nepovoljnom položaju te se suočavaj s geografskim preprekama.

– Za mene osobno sudjelovanje na ovoj Konferenciji je priznanje da vodim Udrugu u dobrom smjeru. Da otvaram mogućnosti mladima da uvide da je moguće unatoč invaliditetu uspjeti u životu i u poslu. Da invaliditet nije ono što je prepreka već može biti prednost za ostvarenje snova. Ako se dovoljno snažno sanjaju snovi – zaključuje Mraz.

Sve troškove odlaska na konferenciju će snositi Nacionalna Agencija za mobilnost i programe EU  Ujedinjenog Kraljevstva.

čitam...
Loading...