Najavna fotografija FIUK-a // Foto: maMUZE

Treći Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, skraćeno FIUK, održat će se od 1. do 3. rujna u Koprivnici i na četiri lokacije u gradu predstaviti publici suvremena ostvarenja hrvatske nezavisne i amaterske izvedbene scene.

FIUK se održava od 2014. godine u organizaciji koprivničke Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze, a sudeći prema prva dva njegova izdanja, možemo zaključiti da se koncept festivala temelji na svojevrsnom pomicanju na rub.

Festival se održava na četiri lokacije koje linijski okružuju centar grada – u Muzeju grada Koprivnice, ispred OŠ Antun Nemčić-Gostovinski, u KKC-u Pixel i u MMC-u Kugla.

Osim prostorno, organizatori nastoje i izborom programa predstaviti “kremu” s margine suvremene scene. Tako iz godine u godinu FIUK ugošćuje nezavisna kazališta i umjetnike, amatere, mlade i neafirmirane umjetnike kao i udruge i druge organizacije koje se bave nezavisnom kulturom.

Na ovogodišnjem festivalu posjetitelji će moći vidjeti nekoliko predstava i performansa, a gostuju Gildo Bavčević, dramska skupina Ili ne, udruga DADAnti, Ana Katulić i drugi. Svakako valja spomenuti i glazbeni program festivala, na kojem će se predstaviti koprivnički kantautor Gentleman, te bendovi Tribal Jam Orchestra, Daliborovo granje, Them Moose Rush i drugi.

Organizatori ističu kako je osnovna namjera festivala učiniti kulturu i umjetnost dostupnima svima – zato izvedbe smještaju pretežno u prostore izvan gradskih kulturnih institucija, na neformalne i svakodnevne lokacije, želeći tako stvoriti jedinstveni teatar na otvorenom, doslovno na mjestima gdje se inače ispija kava, igra školica, ili se tuda prolazi na plac.

U tom kontekstu, sva događanja na FIUK-u su besplatna, a svaki putnik namjernik, kao i svaki slučajni prolaznik – dobrodošli. Program i sve objave vezane uz FIUK možete pratiti na službenoj web stranici, te na pripadajućoj stranici na facebooku.

čitam...