Četiri slikara naive izlažu u Muzeju rimske civilizacije

07:07h
0
slikara naive

Promovirajući naivno slikarstvo kroz projekt ‘Pisanica od srca’, županijska Turistička zajednica je u suradnji s Veleposlanstvom RH u Italiji omogućila niz izložbi u pokrajini Molise te Veleposlanstvu RH u Rimu, pod nazivom ‘Četiri slikara hrvatske naive’. Sa trideset ulja na platnu talijanskoj se publici predstavljaju Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zdravko Šabarić i Zlatko Štrfiček.

Za naše je slikare vjerojatno najznačajnija izložba otvorena u Muzeju rimske civilizacije u Rimu, u sklopu smotre hrvatske umjetnosti i kulture pod nazivom ‘Hrvatski mozaik’. U sklopu projekta ‘Hrvatski mozaik’, a unutar inicijative ‘Umjetnost i kultura Istočne Europe u Rimu’ , najavljene su i nove izložbe. Cilj je promidžba i upoznavanje s hrvatskom umjetnošću i kulturom kroz heterogenost i bogatstvo umjetničke i kulturne baštine Hrvatske i njezinih tradicija.

Povjesničar umjetnosti prof. Mario Kezić o našim je slikarima napisao: Sva četiri slikara u čijim djelima možemo uživati u sklopu smotre “Hrvatski mozaik” slikaju svoja djela u stilu naive tipične za Podravinu i Hlebine, odražavajući isprva umjetnički izričaj velikih umjetnika te škole i pronalazeći zatim vlastiti, autentični i prepoznatljivi likovni stil. Umjetnici su zadržali tradicionalni tehnički postupak u kreiranju scene, no svaki od njih je pronašao vlastitu originalnu ekspresivnost u bojama i u atmosferi prikazanih scena. U motivima njihovih slika dominiraju karakteristični pejzaži, figure seljaka, opis i pripovijedanje života i običaja njihovoga zavičaja.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW