0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TKO ĆE PREUZETI PODRAVKu

Četiri su kandidata mogući Pucarovi nasljednici, uz već poznate, u igri je i Martina Dalić
Č

Prijedlog da se među kandidatima za novog šefa Podravke nađu Martina Dalić i Luka Burilović na noge je digao dio poduzetnika.

Ne propustite

Nakon nedavne iznenadne smrti Marina Pucara, koji je Podravku vodio posljednje četiri godine, u igri za njegova nasljednika je četvero kandidata.

Kako piše Index, kandidati za novog čelnog čovjeka koprivničke kompanije su predsjednik HGK Luka Burilović, zatim čelni čovjek Cromarisa Goran Markulin i sadašnji član Uprave Podravke za financije Davor Doko. Ipak, možda i najveće iznenađenje je Martina Dalić, potpredsjednica prve vlade Andreja Plenkovića i ministrica gospodarstva u njoj, koja se također spominje kao kandidat za čelnu poziciju u Podravki. Dalić je hrvatskoj javnosti dobro poznata kao glavna akterica Afere Hotmail, koju je otkrio Index.

Još se ne zna tko će zamijeniti Marina Pucara na čelu Podravke

Informaciju o četiri kandidata za predsjednika Uprave Podravke potvrdio je za Index i sugovornik blizak vladi. On kaže da su sa sva četiri kandidata obavljeni razgovori i smatra da su kandidati kvalitetni za upražnjenu glavnu fotelju u Podravki.

– Točno je da su sve četiri osobe kandidati za predsjednika Uprave Podravke, no u ovom trenutku se još ne zna tko će zamijeniti Pucara na mjestu čelnog čovjeka kompanije. Odluku o tome donosi Nadzorni odbor Podravke – govori za Index sugovornik blizak vladi.

Foto: HGK KC

“Kako je krenulo, dobro da Josipa Rimac nije kandidat”

Prijedlog da se među kandidatima za novog šefa Podravke nađu Martina Dalić i Luka Burilović na noge je digao dio poduzetnika. U udruzi Glas poduzetnika već dugo traže da se ukine obavezno članstvo tvrtki u HGK-u i da se politika makne iz gospodarstva, a podsjećaju i da je Dalić vladu napustila pod teretom afera.

– Kakva smo mi to država kada predsjednik vlade odrađuje intervjue za posao u tvrtki koja je u suvlasništvu države?! Kako je krenulo, dobro da i Josipa Rimac nije među kandidatima! O tome treba odlučivati Nadzorni odbor Podravke, a ne Plenković, a odabir treba izvršiti na temelju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti ili premijerovih preferencija – kaže za Index suosnivač i izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

Po njemu, ni Buriloviću ni Dalić nije mjesto među kandidatima za čelnu poziciju u Podravki. Burilović, smatra Oreščanin, ne vodi dobro HGK, dok iza Dalić, podsjeća, stoji Afera Hotmail, zbog koje je i otišla iz Vlade. Za ostalu dvojicu kandidata kaže da su premalo prisutni i poznati u javnosti, no ističe da iza Markulina u Cromarisu ipak stoje rezultati.

Dalić otišla iz prve Plenkovićeve vlade zbog Afere Hotmail

Afera Hotmail, koju je otkrio Index, koštala je u svibnju 2018. godine Dalić fotelje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva.

Indexovi sugovornici iz vladinih krugova priznaju da se cijeli proces izbora šefa Podravke ne može odvojiti od politike.  Već i iz toga je jasno da će novi čelni čovjek Podravke morati biti osoba koja je prihvatljiva kako mirovincima, tako i Vladi, a s obzirom na veličinu i značaj kompanije u obzir će se morati uzeti i lokalni interesi. Drugim riječima, novi će šef Podravke morati imati znanje i iskustvo, ali i političku težinu.

Izbor i za novog šefa Podravke teško je odvojiti od politike, dva kandidata imaju politički background

– Ne može se izabrati kandidata koji nema podršku svih uključenih u proces izbora. Osim nas, pitat će se i mirovinske fondove, kao i lokalnu zajednicu – pojašnjava naš sugovornik.

Kaže kako u Banskim dvorima smatraju da je svaki od četiri kandidata kvalitetan, budući da iza svakog stoji veliko menadžersko iskustvo. Na pitanje kako to da je u igri i Dalić, koja je u svibnju 2018. godine, zbog Afere Hotmail otišla iz vlade, te bi li njen izbor ugrozio šanse HDZ-a na lokalnim izborima, naš sugovornik smatra da ne bi.

– Točno je da dva kandidata imaju politički background, dok dva kandidata nemaju neko političko zaleđe. Treba voditi računa o raznim interesima koji se prelamaju preko tako velike i značajne kompanije kakva je Podravka. Martina Dalić se pokazala kao sposoban menadžer, vodila je velike sustave, a iz Vlade je otišla davno, prije više od dvije i pol godine. Zato ne vjerujem da nam može biti uteg – tvrdi naš sugovornik blizak Vladi.

Novi predsjednik Uprave na čelu Podravke bit će samo godinu dana, do isteka Pucarova mandata

Prema dostupnim informacijama, Podravka bi novog čelnog čovjeka trebala dobiti u četvrtak, budući da bi se tada trebala održati sjednica Nadzornog odbora, no do odluke, obzirom na intenzivne pregovore vjerojatno još neće doći. Dostupne neslužbene informacije govore i da bi novi predsjednik Uprave zapravo trebao samo odraditi Pucarov petogodišnji mandat do kraja, odnosno da bi na toj poziciji trebao ostati do veljače sljedeće godine, a potom će se vidjeti tko će voditi Podravku u narednom razdoblju.

U Vladi i mirovinskim fondovima od novog šefa Podravke očekuju da nastavi Pucarovim stopama.

– Pucar je uspješno vodio Podravku i od njegovog nasljednika očekujemo da nastavi ići tim putem. Želimo da nastavi jačati poslovanje kompanije i da još više zakorači na inozemna, a posebno regionalna tržišta -poručuje za Index sugovornik iz vladinih krugova.

Drago Munjiza: Čudi me da nitko kao kandidata ne spominje Zvonimira Mršića

Drago Munjiza, dobar poznavatelj stanja u hrvatskoj prehrambenoj industriji, smatra da svaki od četiri kandidata koji se spominju ima pluseva i minusa. Burilović je, kaže on, bio na čelu Sladorane i nalazi se u Nadzornom odboru Podravke. Za Martinu Dalić kaže da je, unatoč aferama, vodila velike sustave i posjeduje menadžerske vještine, dok je Markulin nekad radio u Podravki, a sada uspješno vodi Cromaris. Doko je, pak, čovjek iz same Podravke i zna kako sustav funkcionira iznutra.

– Svaki od kandidata ima svojih prednosti i mana, ali pitanje je koji je od njih voljan primiti se tog posla. Mislim da Podravki ne treba zaokret, nego kontinuitet, treba joj evolucija, a ne revolucija – poručuje za Index Munjiza.

Ipak, dodaje, čudi ga da nitko kao mogućeg kandidata ne spominje Zvonimira Mršića koji je Podravku uspješno vodio pet godina, a bio je i SDP-ov gradonačelnik Koprivnice. Na to upozoravaju još neki sugovornici s kojima su razgovarali.

Mirovinci bi na čelu Podravke htjeli Doku, lokalna zajednica Markulina

Mirovinci bi na čelu Podravke najradnije vidjeli Doku, a lokalna zajednica Markulina
– Bojim se da Mršić, zbog politike, nema šanse u ovakvoj konstelaciji snaga pa ćemo novog predsjednika Uprave morati birati između četiri kandidata koji se spominju. Svaki od njih ima svojih prednosti, ali odluka još nije donesena – naglašava za Index sugovornik iz krugova mirovinaca.

Za koga će se odlučiti vlada, tek treba vidjeti. Ipak, nakon što se karte promiješaju, na čelo kompanije trebao bi zasjesti netko tko je prihvatljiv svima. Po svemu sudeći, to će biti teži zadatak nego što na prvi pogled izgleda.

Država treba jasno reći kakva joj je vizija Podravke, a politiku treba maknuti iz nje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti