Proštenjarska nedela

FOTO Cijeli vikend Ludbrežani uživali u oživljenoj tradiciji i kulturi svog kraja

10:35h
0
Proštenjarska nedela // Foto: ludbreg.hr

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata i slično.

Dvodnevna manifestacija pod nazivom „Proštenjarska nedela“ proteklog je vikenda po prvi put održana u Ludbregu.

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata i slično. Sam datum održavanja izabran je kako bi se obilježio blagdan Krvi Isusove (1. srpnja) i blagdan svetog Tome Apostola (3. srpnja).

– Euharistijsko proštenište Predragocjene krvi Isusove u Ludbregu jedino je ove vrste u Hrvatskoj te jedno od rijetkih u svijetu koje je svojim pismenim dokumentom osnovao sam Papa.  Bio je to poticaj da se pobožnost prema sakramentu euharistije u ovom kraju dodatno osnaži. Također, željeli smo podsjetiti na život kakav je nekad bio. Zadovoljni smo ovogodišnjom manifestacijom, odazivom posjetitelja i cjelokupnim programom i nadamo se da će ona postati tradicionalna u našem kalendaru događanja. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Cilj manifestacije je očuvanje izvorne i tradicijske baštine, bilo da je materijalna ili nematerijalna pa je u sklopu programa u subotu održan folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju, točnije nastupili su KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUD “Donji Vidovec” Donji Vidovec i KUD “Tomislav” Sveti Ivan Žabno,  a u pauzama program je izveo i dramski glumac Zoran Kelava.

Prije početka plesnog programa, izvođači su u ludbreškoj župnoj crkvi primili blagoslov, a vlč. Silvio Košćak pozvao ih je na zajedničku molitvu kako bi ovaj projekt zaživio u punom smislu i postao tradicionalan.

Koncert tamburaškog sastava „Kraljevi“ bio je završni dio subotnjeg programa.

Dan kasnije, u nedjelju 3. srpnja na Trgu Svetog Trojstva služena je sveta misa. Posebna zanimljivost bila je dolazak župljana u narodnim nošnjama na kočijama.

U poslijepodnevnom dijelu programa održani su Dječji folklorni susreti u Centru svijeta. Sudjelovali su  KUD “Beletinec” Beletinec, KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, Udruga “Ludbreško sunce”, KUD Općine Cestica, Cestica, KUD “Anka Ošpuh”, Ludbreg, KUD “Zavičaj” Sračinec, KUD “Toplice”, Varaždinske Toplice i Dječji vrtić “Smjehuljica” Ludbreg. Mnoštvo djece tako se okupilo u Ludbregu, gradu koji je na putu da postane Grad – prijatelj djece. Prema viđenome, sasvim opravdano.

Tijekom dvodnevne manifestacije održan su i Dani zadruge koja je predstavila proizvode ludbreškog kraja. Udruga „Žene iz Centra svijeta“ izvela je scenski prikaz nekadašnjih običaja, a “proradila” je i nekadašnja kovačnica.

Organizatori programa bili su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

čitam...