Ethereum

Cijena Ethereuma: Kada je najbolje vrijeme za kupnju ETH-a?

13:24h
0
Kriptomat.io
Image: Kriptomat.io

Želite zaraditi na trgovanju Ethereumom? Ništa lakše. Sve što trebate učiniti je kupiti novčiće kada je cijena Ethereuma niska i prodati kada je cijena visoka. Razliku stavite u džep i to je čisti profit.

Ove upute zvuče poprilično jednostavno, ali ostvarivanje profita nije baš uvijek tako lako, posebno u svijetu kriptovaluta. Zbog tržišne volatilnosti cijena ETH-a skače gore-dolje kao klokan, raste i pada dramatično, bez upozorenja i očitog razloga. Ako kupujete Ethereum sada, količina koja je prošli tjedan vrijedila 100 € danas može vrijediti 200 € – ili 50 €.

Zato je tako teško ostvariti profit svakodnevnim trgovanjem, putem kojeg investitori zarađuju tempiranjem tržišta te kupuju i prodaju prema svojim predviđanjima brzo promjenjivog tečaja Ethereuma. Vrijednost ETH-a raste i pada u skladu s tržišnom dinamikom, špekulacijama o međunarodnim regulatornim promjenama, tweetovima milijardera i zvijezda te mnogim drugim čimbenicima. Vrlo je teško uskladiti tržište usred svih ovih utjecaja. Zato gotovo svi “svakodnevni” trgovci gube novac.

Poseban slučaj

Pokrenut 2015., Ethereum je dugo držao poziciju druge najveće kriptovalute u smislu tržišne kapitalizacije. Samo Bitcoin vrijedi više.

U 2021. je mjesečni obujam transakcija Ethereuma po prvi put premašio obujam Bitcoina, zbog čega su neki promatrači predvidjeli da će Ethereum s vremenom istisnuti Bitcoin kao najveću i najvažniju kriptovalutu.

ethereum, kriptovalute
Image: QuoteInspector.com

Ethereum se popeo na visoko mjesto na kripto tržištu jer nije izravna konkurencija Bitcoinu. BTC je stvoren da služi kao elektronička valuta opće namjene, zamjena ili dopuna fiat valutama koje izdaje vlada. Ethereum je stvoren s drugim ciljem.

Ethereum je samo slučajno kriptovaluta. Glavna svrha Ethereuma je da služi kao platforma za pokretanje aplikacija temeljenih na blockchainu. On je vrsta operativnog sustava za decentralizirani peer-to-peer svijet.

Ključ uspjeha Ethereuma je njegova podrška za pametne ugovore – izvršni softver koji je pohranjen na blockchainu. Taj softver je Ethereum učinio platformom koja je prvi izbor za većinu distribuiranih aplikacija temeljenih na blockchainu – posebno na decentraliziranom financijskom tržištu. Većina DeFi decentraliziranih aplikacija izgrađena je na Ethereumu.

Ethereum je i host blockchain za mnoge kripto tokene koji su povezani s decentraliziranim aplikacijama. Osim toga je i blockchain koji je prvi izbor za novo, ali brzo rastuće, tržište nezamjenjivih tokena ili NFT-ova.

Stoga nije čudno što je Ethereum osigurao drugo mjesto na tržištu kriptovaluta.

Olujni oblaci na horizontu

S dominacijom na dApp, DeFi i NFT tržištima, mogli biste očekivati da će udio Ethereuma u ukupnom kripto tržištu rasti. Ustvari, padao je tijekom cijele 2022.

Inherentne slabosti Ethereum blockchaina dio su razloga zašto. U svom trenutnom obliku, Ethereum mreža može potvrditi samo oko 30 transakcija u sekundi. To je bolje od Bitcoina, koji potvrđuje samo 7 TPS, ali neadekvatan je da bi bio svjetska financijska platforma. Mreža kreditnih/debitnih kartica Visa rutinski obrađuje 1.700 TPS-a i navodno može obraditi 24.000 TPS-a.

Da bi Ethereum ispunio svoj potencijal, mora riješiti problem s brojem transakcija.

R

ethereum, kriptovalute
Image: QuoteInspector.com

azvojni tim koji stoji iza Ethereuma postavio je plan za “Ethereum 2.0”, novo izdanje koje bi trebalo obrađivati teorijski maksimum od 100.000 TPS.

Ethereum 2.0 izvorno je trebao biti objavljen 2019. Programeri se sada nadaju objaviti novi blockchain do kraja 2023.

Još jedan nedostatak Ethereum mreže su visoki transakcijski troškovi. Svaka transakcija na Ethereum blockchainu mora se platiti plaćanjem “plina”, koje je naglo poraslo zajedno s brojem transakcija koje se natječu za validaciju.

Iako se mnoge dApps, DeFI aplikacije i NFT-ovi uvode svaki dan, tehnički nedostaci Ethereum mreže stvorili su priliku za konkurentske blockchaine iz Solane, Cardana, Polkadota, Polygona, Avalanchea i drugih. Rezultat je da je Ethereum postupno gubio tržišni udio tijekom 2022.

Ulaganje u Ethereum

Promatrači ove industrije i dalje vjeruju da Ethereum dugoročno ima svijetlu budućnost. U međuvremenu, tečaj Ethereuma kratkoročno dramatično raste i pada. Ova volatilnost tržišta čini trenutnu “spot” trgovinu Ethereumom nezgodnom. No, to se odvija u kontekstu sveukupnog dugoročnog rastućeg trenda.

Naravno, ovo vrijedi za mnoge kriptovalute. Vrijednosti imaju tendenciju rasta i pada zajedno s Bitcoinom, ali dugoročni trend je uzlazni.

Učenje iz prošlosti

Što bi bilo da ste Ethereum kupili prije mjesec ili tjedan dana? Da ste kupili ETH u vrijednosti od 100 €, koliko biste sada imali?

Ne morate se pitati. Kalkulator “što-ako” Kriptomat platofrme kreira izračune na temelju podataka koji se danonoćno ažuriraju. Kalkulator vam može dati točan izračun koliko bi vaša investicija od 100 € danas vrijedila koristeći stvarne povijesne podatke.

ethereum, kriptovalute
Image: QuoteInspector.com

Zapravo, kalkulator može prikazati rezultate za bilo koju od 350+ kriptovaluta koje se prodaju na Kriptomat platformi.

Kalkulator pokazuje da su usprkos kratkoročnoj volatilnosti, kriptovalute generirale zapanjujuće povrate za dugoročne ulagače.

Jedan dobar način da iskoristite dugoročne uzlazne trendove je korištenje Kriptomat značajke Ponavljajuće kupnje, koja vam omogućuje postavljanje rasporeda redovnih kupnji na tjednoj, dvotjednoj ili mjesečnoj bazi. Za cijenu jedne kave dnevno možete polako, ali postojano graditi svoj kripto portfelj u prilog dugoročnim ciljevima poput umirovljenja, kupnje nekretnine ili plaćanja skupog sveučilišnog obrazovanja.

Zaključak

Svijet je pun osiromašenih “svakodnevnih” trgovaca koji mogu posvjedočiti da nije jednostavno predviđati visoke i niske cijene na kripto tržištu. Čimbenici koji utječu na tečaj Ethereuma su previše brojni i nejasni da bi se mogli pratiti.

Ta volatilnost tržišta je otežala život “svakodnevnim” trgovcima, ali njezini su učinci mali u usporedbi s dugoročnim trendovima cijena Ethereuma. Ne postoji “sigurna stvar” u ulaganju u kriptovalute, ali mnogi su sretni vlasnici Ethereuma postigli uspjeh razmišljajući o svojim kripto sredstvima kao o dugoročnom ulaganju.

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW