ANDRIJA MIKULIĆ

Cijene skočile u nebesa, državni inspektor prijeti objavom naziva trgovina: Rekorder podigao maržu za 594 posto

Za RTL Danas govorio je i o kršenju samoizolacije, spomenuvši kako su od policije dobili više od 800 dojava, od čega su inspektori odradili 600, a naplaćeno je 130 tisuća kuna.

10:08h
0
Andrija Mikulić // RTL Screenshot

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić gostovao je jučer u RTL-u Danas. Potvrdio je kako je suprotno odluci došlo do podizanja cijena 27, građanima neophodnih proizvoda. Naveo je da su pronašli sol i tjesteninu s 13 posto višom cijenom od propisane, dječju hranu i svježe meso s 30 posto, a porasle su i cijene dezinfekcijskih sredstava, maski i rukavica. Rekorder je podigao maržu za 594 posto. Nastave li kršiti odluke, tvrdi, navest će nazive trgovačkih društava i lanaca koji to čine. Pojasnio je kako su prekršajne kazne za maloprodaju do 100 tisuća kuna, a za veleprodaju 300 tisuća kuna.

– U maloprodaji odmah bismo išli sa zabranom te agresivne trgovačke prakse, a u veleprodaji na zatvaranje na rok od 30 dana – kazao je.

Govorio je i o kršenju samoizolacije, spomenuvši kako su od policije dobili više od 800 dojava, od čega su inspektori odradili 600, a naplaćeno je 130 tisuća kuna. Dođe li do ponavljanja kršenja, objasnio je, okreću se prisilnom načinu kada s MUP-om i Civilnom zaštitom ljude temeljem rješenja sanitarnog inspektora pojedince odvode u karantenu. Dosad su imali dva takva slučaja.

Inspekcijske nadzore, njih 46, završili su u kontekstu kršenja prava radnika, pri čemu su kod 12 poslodavaca utvrđene nepravilnosti jer nisu omogućavali da manje od pet radnika radi zajedno u istom procesu, nisu osigurali dezinfekcijska sredstva i zaštitne rukavice. Prvi korak je usmena zabrana obavljanja takvog rada, a kazne od 120 tisuća kuna moguće su za ponavljanje, stoji na rtl.hr.

čitam...