veliki razgovor sa SN

Cijenjeni koprivnički liječnik Eduard Rod najnoviji je član liječničkog tima hrvatske reprezentacije i svojevrsni nasljednik prof. Nemeca

Nekoliko članova moje uže i šire obitelji bavi se rekreativno sportom ili trenira u klubovima. Ne bih volio svojim primjerom utjecati na izbor njihova zanimanja. Ukoliko se bilo tko od njih odluči za liječnički poziv, vjerujem da će ga voljeti i uživati u njemu.

17:30h
0
Foto: Facebook Eduard Rod

Poznati Koprivničanac i sjajna osoba Eduard Rod najnoviji je čovjek u liječničkoj ekipi hrvatske nogometne reprezentacije, ali s bogatim stažem u tom sportu jer se od 2002. godine brine se za zdravlje igrača Slavena Belupa, pišu Sportske novosti.

Koprivničanac zaposlen u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u Bračku pokraj Zaboka, svojevrsni je nasljednik profesora Borisa Nemeca. I njegov je dakako, prvi dodir s nogometom bio s loptom na terenu…

– Kao igrač igrao sam za sve mlađe uzraste Slavena Belupa. Tijekom studija prestao sam se baviti nogometom da bih ponovno započeo nakon završetka studiranja u Lokomotivi iz Koprivnice. U to vrijeme klub je bio u 3. HNL te je i preimenovan u NK Koprivnica. Jedna od zanimljivosti je da sam tada bio istovremeno igrač i klupski liječnik. Prestao sam s aktivnim igranjem zbog nekoliko uzastopnih ozljeda – kazao je za Sportske novosti Rod koji je već surađivao sa Zlatkom Dalićem.

Kakva su mu iskustva rada s izbornikom iz vremena dok je bio trener Slavena Belupa?

– U nogometu sam kao liječnik od završetka studija 1995. godine i upoznao sam mnoge izvrsne ljude koji svoj posao rade s ljubavlju. Jedan od njih je i izbornik Zlatko Dalić koji je zajedno s našim sjajnim reprezentativcima pokazao kako doći do vrha svijeta i kako se za hrvatske interese bori srcem. Velika je to inspiracija mladima.

Možete li se prisjetiti koje anegdote koju ste u tom periodu doživjeli radeći s Dalićem?

– Suradnja je uvijek bila profesionalna i korektna. Zlatko Dalić jedan je od trenera koji uvažava mišljenje zdravstvene struke i za sve vezano uz suradnju mogu reći samo riječi hvale.

Poziv Nemecu

Svojedobno vam je profesor Boris Nemec bio mentor u Lovranu, sada ste na neki način njegov nasljednik u reprezentaciji. Jeste li ga pitali za kakav savjet vezan za rad s nogometnim zvijezdama?

– Prof. Boris Nemec je sjajna osoba i izvrstan stručnjak, i bez obzira na njegov odlazak neću oklijevati nazvati ga bude li za to potrebe.

Foto: Slaven Belupo

Koliko ste dosad upoznali nogometne reprezentativce? Imali li netko koga posebno dobro znate?

– Upoznao sam ih sve i uistinu se ne radi samo o vrhunskim igračima, nego i o iznimno dragim osobama koji konstantno svjedoče zajedništvo koje impresionira.

Od starosjeditelja liječnici reprezentacije su Saša Janković i Zoran Bahtijarević. Kakva imate iskustva u suradnji s njima? Tko će od vas trojice biti glavni? Tko će imati zadatak da bude na stalnoj liniji s igračima?

– Suradnja s kolegama je izvrsna, međusobno se nadopunjavamo, a naš zadatak je učiniti sve da najbolja moguća medicinska skrb bude dostupna našim reprezentativcima. Uistinu nitko od nas se mimo toga ne bavi ničim drugim, pogotovo ne kadrovskim križaljkama za koje nismo ni nadležni.

Jeste li kao navijač znali ići na utakmice hrvatske reprezentacije?

– Volim sport i kad god mogu pratim utakmice svih hrvatskih reprezentacija.

Kako biste opisali ono što je Hrvatska napravila u Rusiji i što očekujete dalje od reprezentacije?

– Plasiravši se u finale Svjetskog prvenstva, hrvatska reprezentacija ostvarila je povijesni nogometni uspjeh, ali pravi značaj su stvoreno zajedništvo i nacionalni ponos čemu su svjedočili dočeci našim nogometašima. Svi naši sportaši izrazito su talentirani i očekujem još puno uspjeha. Hrvatska nogometna reprezentacija je među nekoliko najboljih na svijetu i s pravom se možemo nadati velikim dostignućima.

Dugo ste liječnik u nogometu, u Slavenu Belupu od 2002. godine, kakav odnos stvarate s igračima, strogo profesionalan ili prijateljski?

– U svom radu pokušavam biti maksimalno profesionalan i stalno dostupan igračima, a profesionalan i kvalitetan rad dovode do povjerenja, a time i prijateljstva.

Koje ste najpoznatije sportaše dosad operirali?

– Specijalist ortoped sam od 2003. godine i operirao sam veliki broj sportaša iz različitih zemalja. Ne bih volio izdvajati nikoga posebno.

Posvećenost cilju

Radili ste i s rukometašicama Podravke, kakva je razlika raditi s nogometašima i rukometašicama?

– Liječio sam sportaše iz različitih sportova te sam bio ili sam liječnik više sportskih klubova. Svaka ozbiljna ozljeda je frustrirajuća za sportaša nevezano uz spol ili vrstu sporta. Ono što ih sve povezuje je njihova želja za što ranijim oporavkom i posvećenost tom cilju.

Reprezentativci uglavnom igraju u inozemstvu, i mnogi liječnici su otišli van, vaš izbor je, međutim, Specijalna bolnica Sv. Katarina u Bračku kraj Zaboka. Zašto?

– Zato što u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, koja je veliki međunarodni brand imam sve što bih mogao imati u jednom od velikih europskih centara. Dapače, što se tiče propulzivnosti u uvođenju novih postupaka, recimo, naprimjer, koncepta personalizirane medicine, mislim da idemo i brže od najvećih europskih centara. Osim stručne karijere u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, ostvarujem i svoju znanstveno-nastavnu karijeru jer bolnica je nastavna baza medicinskih fakulteta u Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilišta Sjever te Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za manje od dva mjeseca u suradnji s vodećom američkom bolnicom Mayo Clinic organiziramo najznačajniji ovogodišnji događaj iz područja personalizirane medicine u čijem radu sudjeluje čak četvero dobitnika Nobelove nagrade.

Rad sa srcem

Živite u Koprivnici, a osim u Zaboku imate i druge poslovne angažmane, kako usklađujete privatni život i posao?

– U pravu ste, nije jednostavno, ali kad se radi srcem sve je ostvarljivo. Trenutačno sam u iznimno intenzivnom periodu jer uza sve što ste naveli i pred obranom sam doktorske disertacije “Optimizacija genske (ex vivo) terapije koštanim morfogenim proteinom-2 u rekonstrukciji prednje ukrižene sveze koljena“. Tema je zanimljiva i zahtjevna jer povezuje gensku terapiju, personaliziranu medicinu i sportske ozljede.

Upravo se ovog časa trojica hrvatskih reprezentativaca oporavljaju od puknuća križnog ligamenta: Pjaca, Pivarić i Vrsaljko. Zašto ima toliko ozljeda križnog ligamenta?

– Opterećenja koja trpe tijela sportaša postaju sve veća. Veliki broj različitih ozljeda svakodnevica su sportaša unatoč svih nastojanja da ih se spriječi. Ozljede prednje ukrižene sveze u fokusu su javnosti zbog dugotrajnosti izbivanja sa sportskih terena.

Imate li u obitelji kojeg budućeg sportaša? Ili liječnika?

– Nekoliko članova moje uže i šire obitelji bavi se rekreativno sportom ili trenira u klubovima. Ne bih volio svojim primjerom utjecati na izbor njihova zanimanja. Ukoliko se bilo tko od njih odluči za liječnički poziv, vjerujem da će ga voljeti i uživati u njemu.

Pitanje je hipotetsko, ali kao Koprivničancu moramo ga postaviti: hoće li Slaven Belupo ikad osvojiti trofej?

– Među uspjehe kluba spadaju ulazak u završnicu Hrvatskog kupa u sezonama 2006./07. i 2015./16. te osvajanje drugog mjesta u 1. HNL u sezoni 2007./08. Klub se natjecao protiv Aston Ville, Stuttgarta, Lillea, Deportiva, Arisa, Athletic Bilbaa te drugih velikih klubova. Kao netko tko je u klubu od devete godine života, naravno da se nadam osvajanju trofeja.

Razgovor s gosp. Rodom napravio je Dražen Antolić iz Sportskih novosti.